‘Fiscal cliff’ ramp voor onderwijs

Nieuws | de redactie
28 december 2012 | Als de Amerikaanse begrotingsperikelen niet snel opgelost zijn, staan onderwijsinstellingen ook aan de rand van een afgrond. De automatische bezuinigingen die dan opgelegd worden, zouden grote programma’s van uitgaven voor het onderwijs met ruim 8% verlagen, in één keer.

Schooldistricten en besturen moeten nu al rekening houden met ingrijpende gevolgen, zo waarschuwen experts vanuit de verschillende onderwijsorganisaties in de USA. “If fully implemented, across-the-board cuts to Head Start, Title I, special education, and other programs could have a devastating impact on students, their families, and the entire nation,” zegt inmiddels ook senator Tom Harkin, de belangrijkste woordvoerder op dit terrein. “I continue to hope that we can avoid that outcome by reaching agreement on a balanced approach to deficit reduction.”

Kleine meevaller?

Een kleine meevaller is, dat enkele van de grote programma’s vooruit gefinancieerd worden, zodat de klap van de reductie bij de start van het volgende schooljaar pas echt in de klas gevoeld gaat worden. Wel is het zo, dat de besturen en districten van het onderwijs al in de komende paar maanden hun begrotingen voor de komende paar jaar moeten invullen en voorstellen daartoe moeten voorleggen.

De klap van de fiscal cliff zou op die planning ingrijpende gevolgen hebben en er is voor het Congres dus maar zeer weinig tijd over, om te voorkomen, dat de scholen diepgaande bezuinigingen moeten gaan invullen en doorvoeren. Dit zal allereerst de investeringen raken die zij willen doen om enkele belangrijke hervormingen door te voeren, waartoe minister Arne Duncan en president Obama het onderwijs hebben aangezet.

“These cuts would be devastating to reform efforts already under way in states and districts,” zegt bijvoorbeeld Adam Ezring van de Council of Chief State School Officers. De scholen en hun organisaties vrezen, dat hun belangen en zorgen in de huidige strijd in Washington over de fiscal cliff niet bovenaan de lijst van aandachtspunten staan.

Precieze impact per schooldistrict

De federale garanties voor studieleningen vallen buiten de automatische bezuinigingsingrepen die nu dreigen. Ook delen van de Pell Grant beurzen voor arme studenten vallen daar buiten, maar bepaald niet heel het budget ervoor.

De federatie van schooladministraties in de USA heeft al vast voor haar leden een pakket informatie en documentatie voorbereid voor het geval dat. Dit allemaal “to help school districts and education stakeholders raise awareness about the true local impacts of the looming cuts of the fiscal cliff and sequester.”

Hiermee kunnen zij de impact doorrekenen voor hun specifieke lokale situatie en vooral ook de politici in hun districten, staat, alsmede hun vertegenwoordigers in Senaat en Huis onder schot nemen. Alleen met concrete informatie over de werkelijke impact van de ingrepen zou het mogelijk zijn hen en de media in hun staat ervan te doordringen dat de fiscal cliff beslist voorkomen moet worden.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK