Justitie niet naar RTL Boulevard

Nieuws | de redactie
6 december 2012 | “Als mensen zien dat echte slechteriken de dans ontspringen wordt hun rechtvaardigheid aangetast.” Daarom moet het Openbaar Ministerie zorgen dat we kunnen blijven geloven in een rechtvaardige samenleving, zegt Inholland-lector Marnix Eysink Smeets in gesprek met het magazine van het OM.

Marnix Eysink Smeets is een deskundige op het gebied van veiligheidsperceptie en naast zijn functie als lector (Public Reassurance) onder andere oprichter van de Landelijke Expertisegroep Veiligheidspercepties. Smeets zegt in het interview “blij te zijn met de koers die het OM heeft gekozen om meer gevoeligheid voor de omgeving te tonen.

Grenzen stellen

Bij veiligheidsbeleving draait alles om publiek vertrouwen.” In het interview heeft hij het onder andere over ‘gerichte repressie’ om de invloed van intimiderende groepen in kwetsbare buurten te beperken, zodat buurtbewoners daar minder onder te lijden hebben. “Het gaat er om grenzen te stellen. Niet op een koude manier, maar laten zien dat je gevoel hebt voor wat er hier speelt. Dat het ene bepaalde gedrag niet wordt gepikt.”

Hij benadrukt dat de rol van het OM is om te zorgen dat iedereen kan blijven geloven in een rechtvaardige samenleving, en raadt een al te populaire houding af. Is het bijvoorbeeld verstandig voor een officier van justitie om bij RTL Boulevard aan te schuiven om het OM een positief imago te bewerkstelligen. Lector Smeets denkt van niet.

Geen hip, modern of innovatief OM

“Het OM heeft, net als de politie, vooral een symbolische functie. De samenleving heeft een bepaald ideaalbeeld van de politie en het OM en zolang we dat kunnen handhaven voelen we ons gerust. Mensen die nooit in contact zijn geweest met de politie hebben een groter vertrouwen in de politie dan anderen. Ik ben eerder iemand die pleit voor een mythische rol van het OM. Ik hoef niet zo nodig de persoon achter de officier van justitie te zien. Ik wil hun rol zien en die rol wil ik geloven!”

Volgens de veiligheidsdeskundige willen burgers geen hip, modern of innovatief OM, maar een strafrechtelijk systeem dat zich richt op de problemen waar zij mee te maken hebben. “Burgers willen erop vertrouwen dat het OM een betrouwbare organisatie is. Ze hebben een officier van justitie nodig die begrijpt wat er op straat gebeurt.”

Lees het hele interview met Marnix Eysink Smeets uit het septembernummer van Opportuun (PDF) hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK