Kunst helpt dementen herkenning beleven

Nieuws | de redactie
4 december 2012 | Kunststudente Romina Pompei maakte een afstudeerproject van allure. Technologisch vernuft, creativiteit en empathie staan daarin centraal. Haar iPad-applicatie ‘En Toen’ helpt dementerenden en hun omgeving in het samen werken aan herkenning en beleving

De HKU noemt haar prijswinnende project “niet alleen een bijzonder mooi en slim gemaakte maar ook direct bruikbare oplossing in de zorg voor dementerende ouderen.” Naar aanleiding van haar eigen ervaringen binnen de zorg voor dementerenden, ontwikkelde Romina Pompei de iPad-applicatie ‘En Toen’. Hiermee kunnen verzorgenden samen met de dementerenden herinneringen ophalen, ook als familieleden er niet bij zijn. Via een aan de applicatie gekoppelde website kunnen familieleden foto’s opladen en informatie verschaffen.

Ongelooflijk krachtig

In de hal van het verzorgingstehuis kan een scherm met gezichtsherkenning opgehangen worden, zodat de dementerende in het voorbijgaan een foto uit zijn verleden te zien krijgt. De jury koos unaniem voor Romina Pompei als winnaar van de HKU-Award 2012. Uit het juryrapport: “De jury is van mening dat Romina Pompei met haar project ‘En Toen’ een ongelooflijk krachtig instrumentarium heeft ontwikkeld in de zorg voor dementerenden.”

Het was voor de jury duidelijk te merken dat Romina’s app is geen bedenksel van achter een bureautje was. De desingstudente heeft het product duidelijk ontwikkeld in wisselwerking met de maatschappelijke praktijk. “Dit is vernieuwing en ondernemerschap vanuit de kunsten ten top, ten dienste van een maatschappelijk probleem.”

Met drie basisingrediënten, namelijk een iPad-applicatie, een website en schermen met gezichtsherkenning, maakt dit artistieke product het op simpele wijze mogelijk om de belevingsgerichte benaderingswijze toe te passen bij deze groeiende groep ouderen.

Hoogstaande uitstraling

De iPad-app is “niet alleen slim bedacht, maar ook goed gemaakt en mooi uitgewerkt met de mogelijkheid om foto’s te combineren met specifieke informatie over het getoonde beeld. De jury is onder de indruk van de kwalitatief hoogstaande uitstraling van het geheel: het project is uitgevoerd op een niveau dat niet onderdoet voor dat van professionele app-ontwikkelaars.”

Meer informatie over ‘En Toen’ ziet un in deze youtube erover.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK