Meevaller voor HO van €62 miljoen

Nieuws | de redactie
14 december 2012 | De hogescholen krijgen alsnog meer dan €30 mln en de universiteiten iets minder dan dat bedrag vanuit OCW overgeboekt. De tweede suppletoire begroting over 2012 laat dit zien.

Deze meevaller hangt samen met de stop op de langstudeerboete. “Door het intrekken van de langstudeerdersmaatregel vervalt met ingang van 1 september 2012 de heffing van het verhoogd collegegeld voor langstudeerders. Omdat hogescholen en universiteiten eerder hiervoor zijn gekort, worden zij nu gecompenseerd,” schrijft minister Bussemaker aan de Kamer in de beantwoording op de veelal technisch-financiële vragen bij dat document.

Voor het HBO is de extra 32,7 mijloen, voor het WO 29,3 miljoen, de bedragen die de eerdere korting voor de maanden september tot en met decembr zou hebben moeten opbrengen vanwege hett beleid van het vorige kabinet-Rutte.

Veel minder in MBO

Hieruit blijkt nog eens, dat de beweringen van voormalig staatssecretaris Zijlstra over de onmogelijkheid van het afschaffen van “die gehate boete” vanwege onder meer het gat zo’n €400 mln die daardoor in de OCW-begroting geslagen zou worden op drijfzand waren gebouwd. “Het gat is geen €400 miljoen. Als er al een gat is, dan is het zo’n €75 miljoen, niet structureel maar incidenteel,” schreef ScienceGuide hierover reeds op 16 augustus.

OCW heeft overigens ook een opvallende meevaller gekregen. Bij de studiefinanciering werd veel minder uitgegeven aan aanvullende beurzen dan was ingeschat. De reden daarvoor is interessant: “De voornaamste oorzaak hiervan is dat het aantal deelnemers in de beroepsopleidendeleerweg in het mbo met studiefinanciering substantieel lager is dan geraamd.” 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK