NVAO krijgt zwaargewichten

Nieuws | de redactie
4 december 2012 | Een liberaal oud-bewindsman en twee zeer ervaren topmensen uit HBO en WO worden de nieuwe algemeen bestuurders van de NVAO. Onder hen een vrouw die vorig jaar de nummer 2 van de ScienceGuide top 10 was, Lieteke van Vucht Tijssen.

Opmerkelijke politieke benoeming in het AB van de accreditatieorganisatie is die van de huidige bestuursvoorzitter van het UWV. Dat is namelijk de man die Mark Rutte ooit voor een half jaar opvolgde als staatssectretaris voor het hoger onderwijs, de toenmalige Haagse VVD-wethouder en loco-burgemeester Bruno Bruins. Blijkbaar heeft deze voorganger van Sander Dekker in die  stad uit deze invalklus een warme belangstelling voor de kwaliteit en borging van HBO en WO bewaard.

Krachtig en fel

De twee nieuwe vertegenwoordigers van het HO-veld kunnen zonder overdrijven als klasbakken worden gekenschetst. Oud-voorzitter van de Hogeschool Rotterdam Jasper Tuytel was een van de langst zittende en meest gezaghebbende voorlieden in het HBO.

Bij zijn afscheid werd er recent aan herinnerd hoe hij van een hogeschool in grote problemen, financieel en bestuurlijk, een van de krachtigste en meest bloeiende HO-instellingen in het land heeft gemaakt. In het bestuur van de HBO-raad heeft Tuytel vele jaren de portefeuille kwaliteitszorg beheerd en daarmee is hij ook op het terrein van de NVAO een kenner van de materie.

Over de kwaliteitsdiscussie in en rond het HBO sprak hij niet lang voor zijn afscheid in Rotterdam fel en indringend met ScienceGuide. Hij verrweet zijn collega’s toen niet met vuur en moed voor de prestaties van de hogescholen te staan, terwijl over het HBO een hoop broodjes aap werd verkocht.

Over de rol van het HBO in de stedelijke omgeving en de innovatie van de urbane economie voerde hij een strijdgesprek en dialoog met Marco Pastors, die het grote project ‘op Zuid’ trekt. Ook daarin kwam zijn eigenzinnige visie op wat de typerende kwaliteit en excellentie van het HBO moet zijn scherp naar voren.  

“Toen er geen crisis was, had Zuid problemen en nu er wel een crisis is heeft Zuid nog steeds problemen. Die enorme projectencarrousel met al die deelgemeentes die er ook wat van vinden…ik werd er altijd een beetje moedeloos van. Wat vooral nodig is, is goede aansturing en het mobiliseren van enthousiasme. Wat wij doen met onze studenten, kost niks.”

Utrecht en Inholland

De andere topper in het NVAO-bestuur is Lieteke van Vucht Tijssen. Zij was ooit de gasthoofdredacteur van ScienceGuide en stelde met de redactie toen deze speciale Nieuwsbrief samen. Zij was toen een van de interim-bestuurders die hogeschool Inholland moesten ‘redden’ en op een nieuwe koers gingen zetten, geleid door Doekle Terpstra. 

Zij is nu onder meer interim lid van het college van bestuur van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Daarnaast is zij onder andere voorzitter van de Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren van de Taalunie.

Van 1991-2000 was zij lid van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht. Daar heeft zij – net als bij Inholland – het intern beleid ten aanzien van de onderwijsfunctie van de instelling op een nieuwe leest geschoeid en het onderwijs als gelijkwaardige kerntaak van de academie weten te ontwikkelen, naast het onderzoek. Dat de toekomstaanpak van de UU en de HAN door Van Vughts Review Commissie als excellent werd aangemerkt heeft dan ook zeker de maken met de bestuurlijke kwaliteiten van dit nieuwe NVAO-bestuurlid.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK