Opmerkelijke overstap

Nieuws | de redactie
14 december 2012 | Bij de vereniging van de universiteiten treedt een nieuwe woordvoerder aan. Deze is in het hoger onderwijs een in Den Haag bepaald geen onbekende. Bastiaan Verweij was onder meer de persoonlijk assistent van minister Jan Kees de Jager van Financiën.

In het hoger onderwijs en bij de VSNU is Verweij goed ingevoerd. Hij was onder meer de voorzitter van het ISO. Ook was hij enige tijd daarna de persoonlijk assistent van Inholland-voorzitter Geert Dales. Bij diens onvrijwillig vertrek in de bestuurscrisis bij deze hogeschool vertrok Verweij om naar de staf van minister De Jager te gaan.

De PA van bewindslieden verzorgt de contacten binnen de partij, waar nette ambtelijke medewerkers bij weg horen te blijven. De PA’s – ook wel gemeenlijk ‘de tassendragers’ genoemd- hebben per partij ook een onderling beraad, waarin zij de perikelen en voorbereidingen van de ministersploeg voorbespreken. Dit werd binnen het CDA van Verweij bijvoorbeeld geleid door Jack de Vries en later door Jeroen de Graaf, de PA van premier Balkenende, die daarvoor die functie vervulde bij minister De Geus van SZW.

Ronduit absurd

Als voorzitter van het ISO heeft Verweij al veel van doen gehad met de universiteiten en de VSNU. Daarbij draaide hij er niet omheen als hem iets niet zinde, zoals de visie van de VSNU op de doorstroommaster. Die kon maar beter afgeschaft worden, vond de WO-koepel.

De ISO-voorzitter was daar fel op tegen“Dat de VSNU nu komt met het plan de doorstroommaster af te schaffen is van de zotte. Laat de universiteiten toch eerst eens de kwaliteit van de bachelor op orde maken. De bachelor is op dit moment geen arbeidsmarktkwalificatie.

De bacheloropleiding biedt verbreding, terwijl in de masteropleiding het accent ligt op verdieping en het aanleren van onderzoeksvaardigheden. Wil je de doorstroommaster afschaffen, dan zul je dus eerst een aantal vakken uit de masteropleiding naar de bacheloropleiding moeten overhevelen. We zijn er dus nog lang niet”.

Lag een universiteit onder vuur, dan was Verweij niet te beroerd om het krachtig voor haar op te nemen. Toen de RUG door de PVV werd aangevallen wegens een studente die in niqaab onderwijs wilde volgen, verdedigde hij deze met kracht. “Zolang er duidelijke communicatie is geweest tussen het bestuur van de RUG en de betreffende student en de onderwijskwaliteit in hun ogen niet in het gedrang is gekomen door dit besluit, is het ronduit absurd om te denken aan dusdanig verstrekkende maatregelen om bekostiging van de RUG te staken en contacten te verbreken.” 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK