Pen tegen Parkinson

Nieuws | de redactie
18 december 2012 | Een sensor-pen kan helpen de diagnose 'Parkinson' vroegtijdig te kunnen stellen. Door schrijfbewegingen te analyseren worden veranderingen in de samenwerking tussen het zenuwstelsel en de fijne motoriek onderzocht. Het UMC in Groningen gaat dit nu testen.

De pen is ontwikkeld in het Europese onderzoeksprogramma ‘Diagnosing Parkinson’s disease’. De ziekte van Parkinson is in de beginfase van de ziekte moeilijk vast te stellen en de diagnose wordt meestal pas 5 tot 10 jaar na het ontstaan van de ziekte gesteld. Op het moment van diagnose zijn belangrijke hersenfuncties al verslechterd. Een van de vroeg merkbare kenmerken van de ziekte is het verslechteren van de motoriek.

Combinaties meten

De sensor-pen kan meten hoe iemand schrijft of voorgetekende figuren natekent. Bij de ziekte van Parkinson is sprake van trilbewegingen, stijfheid en traagheid. De trilbewegingen zijn vast te stellen tijdens de schrijftest met de sensor-pen en de traagheid waarmee iemand schrijft, wordt weerspiegeld in de duur van de schrijftestjes.

De stijfheid heeft invloed op de afstemming van de spieren en is via elektroden op de huid meetbaar. Door al deze gegevens te combineren, proberen de onderzoekers de ziekte van Parkinson in een vroeg stadium vast te stellen.

Hoe eerder hoe beter

Hoe eerder de diagnose Parkinson is te stellen, des te beter het is. De mogelijke voordelen van deze sensor-pen zijn legio: er is een snellere diagnose mogelijk, de test is relatief eenvoudig uit te voeren, de sensor-pen is minder duur dan het maken van scans en door de eerdere diagnose kan de behandeling eerder starten. Hierdoor kunnen zorgkosten bespaard worden en is de kwaliteit van leven voor de patiënt te verbeteren. 

Het onderzoek naar de werking van de sensor-pen staat in het UMCG onder leiding van hoogleraar Klinische Neuro-engineering, Natasha Maurits. Initiator van de studie is het Engelse bedrijf Manus Neurodynamica. In Europa zijn nog drie onderzoeksinstellingen en vier bedrijven betrokken bij het onderzoek. De uitkomsten van het onderzoek zijn over twee jaar te verwachten.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK