R&D geld voor het beste

Nieuws | de redactie
13 december 2012 | Het regeerakkoord bevat €150 miljoen extra voor fundamenteel onderzoek. Jos Engelen, voorzitter van NWO, wil dat geld via een forse competitie naar het beste onderzoek laten toevloeien. “Met dit extra geld kan de dalende trend van investeringen in onderzoek worden omgebogen.”

Zorgpunt noemt Engelen daarbij wel dat de investeringen pas in de tweede helft van de kabinetsperiode beschikbaar lijken te komen. Dat leidt tot verdere vermindering van de investeringen in de komende jaren. NWO wordt namelijk mogelijk ook geraakt door in het regeerakkoord aangekondigde bezuinigingen en het kabinet vraagt aan de onderzoekkoepel bovendien een extra ‘bijdrage’ van €275 miljoen per jaar voor de topsectoren. Dat was al door de vorige coalitie vorgenomen en is nu nog eens bevestigd in het regeerakkoord.

Gericht via competitie

Daarom noemde Engelen het essentieel dat de €150 miljoen eerder beschikbaar wordt gesteld dan in 2017, bijvoorbeeld in 2014. Hij zei op het congres van M2i (Materials innovation institute) dat dit noodzakelijk is om de topsectoren en het vrije wetenschappelijk onderzoek in Nederland beide goed te kunnen ondersteunen.

De mogelijkheden daarvoor zijn beschikbaar. In het regeerakkoord is een aantal voor de wetenschap essentiële zaken overgenomen die in het gezamenlijk manifest van kennisorganisaties en het georganiseerd bedrijfsleven al naar voren waren gebracht. Het kabinet bevestigt daarbij tevens de ambitie om te behoren tot de top-5 van meest concurrerende landen. Belangrijk positief punt uit het regeerakkoord vindt Engelen juist in dit verband de extra investering van €150 miljoen voor fundamenteel onderzoek.

Hoe deze optimaal ingezet kan worden voor kwaliteit en impact van onderzoek is voor Engelen helder. “Voor de hand ligt dat de extra €150 miljoen grotendeels gericht wordt verdeeld ten behoeve van het beste onderzoek via het systeem van competitie van NWO. Met extra investeringen kan de dalende trend van investeringen in onderzoek worden omgebogen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK