Studeren over de grens, en daarna?

Nieuws | de redactie
18 december 2012 | In het Holland Alumni Network Brazil zitten mensen die op bijna alle universiteiten en hogescholen in ons land studies hebben gevolgd. Terwijl minister Bussemaker buitenlandse studenten aan Nederland wil binden, vinden de Braziliaanse alumni volop emplooi in eigen land.

Het Science Without Borders program dat de Braziliaanse regering is gestart om topstudenten een goede opleiding over de grens te bieden, gaat ook in Nederland 2500 studenten stallen. Hoewel Bussemaker pleit voor het vasthouden van dit buitenlands talent, laat OCW-staatssecretaris Sander Dekker in Brazilië weten dat ook in Brazilië de alumni een belangrijke rol vervullen. “We kunnen ons geen betere ambassadeurs wensen voor ons land.”

Overal gestudeerd

Op de bijeenkomst van de Braziliaanse alumni in het Grand Hyatt Hotel in Sao Paulo blijkt hoe groot de verscheidenheid is van ‘Brazilianen’ met een Nederlands onderwijsverleden. Leiden, Groningen, Delft, Enschede, Wageningen, Eindhoven, Rotterdam, zelfs Haarlem is vertegenwoordigd, en er zijn meer verschillen.

Nederlanders met Braziliaanse roots die hun heil zoeken in Brazilië na een studie in Groningen. Brazilianen die leren van het Nederlandse politieke systeem en een Braziliaan die na een volledige jeugd in Nederland achtereenvolgens in Spanje en in Sao Paulo een carrière vindt.

Allemaal hebben ze gemeen dat Brazilië nu hun thuishaven is, en dat het Nederlandse onderwijs hen gevormd heeft. Milton Rivera Manga kwam op driejarige leeftijd naar Nederland. Inmiddels is hij executive coach in Sao Paulo toen bleek dat de crisis in Spanje ook voor hem gevolgen had.

“De opkomende economie in Brazilië biedt juist op het gebied van management kansen. Ik ben eerst een maand gaan scouten in Brazilië en toen bleek dat hier genoeg werk voor me was, ben ik na een tijdje heen en weer te hebben gependeld hier gaan wonen.”

Andere ambities

Veel van de op de alumnibijeenkomst aanwezige oud-studenten zijn werkzaam in de financiële wereld, logisch ook daar Sao Paulo het zakelijk hart van Brazilië vormt. Toch zijn er ook studenten die met hele andere ambities terug gaan naar Brazilië.

Promoveren in de bestuurskunde of in de bètahoek of verder studie doen naar de politieke verschillen tussen Nederland en Brazilië bijvoorbeeld. Eén van de aanwezige alumni merkt zelfs op dat hij in hetzelfde FGW-gebouw in Leiden zijn opleiding heeft genoten als staatssecretaris Dekker.

“Deel jullie ervaringen alsjeblieft met andere Brazilianen,” drukt Dekker de alumni op het hart. “Nederland is wellicht een minder logische plek om te gaan studeren dan de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk. Jullie zijn nu hands on experts, ik hoop dat jullie dan ook kunnen dienen als eervolle ambassadeurs van ons land hier.”

Ze hoeven niet direct terug

Op die manier zijn de buitenlandse studenten in Nederland ook na vertrek nog van meerwaarde voor Nederland. Jet Bussemaker hoeft niet iedereen binnenboord te houden. Volgens Rivera Manga blijven er overigens ook genoeg Brazilianen hangen in Nederland. “Ik ken genoeg mensen die in Nederland blijven voor een carrière of een gezin. In het kader van dat Science Without Borders programma hoeft echt niet iedere Braziliaan na z’n studie weer direct terug te keren hoor.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK