Onverwachte plus Inholland

Nieuws | de redactie
19 juli 2012 | Stiekem gaat bij Inholland de vlag uit. De ernstigste bedreiging voor de turnaround van de hogeschool lijkt afgewend. De dit voorjaar door velen nog verwachte instorting van de aanmeldingen van nieuwe eerstejaars blijkt voorbarig. Zeer voorbarig zelfs.

In de loop van het voorbije voorjaar klonken buitengewoonzorgelijke geluiden over de zogeheten vooraanmeldingen bij de groteRandstadhogeschool. Nadat de voorbije 2 jaar al fors minderinstroom was gekomen zou in het komende collegejaar een verderedaling van wel 20% aan de orde lijken te zijn.

Dit zou op de meerjarenramingen voor de uitgaven en inkomstennatuurlijk een zware druk gaan zetten. De ingezette sanering vanuithet CvB zou bovendien toch nog te gering kunnen blijken, zodataanvullende ingrepen noodzakelijk zouden worden.

Krachtige bijstelling

In de afgelopen maanden heeft het beeld van de instroom naarInholland zich echter opmerkelijk gewijzigd. Bijna met enigongeloof heeft men binnen de hogeschool vastgesteld, dat dedramatische terugval zich feitelijk niet is gaan voordoen. Daardoorgroeide de hoop, dat een verdere krimp van het studentental beperktzou kunnen blijven, waarbij een daling met zo’n 5% als meevallerzou zijn ingeboekt.

De facto is het beeld echter nog krachtiger bijgesteld dan dezevoorzichtige verwachting voor mogelijk hield. De meest recenteaanmeldingsgegevens vertonen een plus. Dat zou voor het eerst ineen aantal jaren zijn, dat Inholland meer studenten weet te trekkendan her jaar ervoor. Indicaties laten zien dat een lichte toenamevan zo’n 2% nu haalbaar zou zijn en dat deze over de hele linie vande opleidingen zich aan het voltrekken is.

Minder leraren?

Enige uitzondering zou dan wel de toestroom naarlerarenopleidingen zijn, maar dit patroon is in heel het HBOmerkbaar dit jaar. Op zich is dit opvallend, omdat in perioden vansnel stijgende werkloosheid juist deze opleidingen altijd eenpositieve conjunctuur kennen. De hogescholen gaan er echter vanuit, dat de aanscherping van de eisen aan de instroom, zoals met detaal- en rekentoets al in gang was gezet, aspirant-studenten uithet MBO en ok het Havo afschrikt.

Bij de rest van het aanbod van Inholland is de lichte plusniettemin duidelijk merkbaar aan het worden. Interessant is, datzich dit het eerst liet zien bij de onverwacht sterk toegenomentoestroom naar de HBO-techniek opleidingen. Vervolgens bleek ookbij de andere disciplines de terugval gekeerd in een kleineplus.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK