Grote schoonmaak top VU-VUmc

Nieuws | de redactie
13 december 2012 | Stichting VU-VUmc maakt schoon schip. Drie leden van de RvT, onder hen oud-HBO-raad-voorzitter Frans Leijnse, maken plaats om hun opvolgers “ongehinderd door het verleden de problemen aan te laten pakken.” Een reeks incidenten heeft de goede naam van het VUmc zwaar beschadigd.

‘Het is, al met al, een pakket met stevige maatregelen geworden, waarbij we ook onszelf niet ontzien’, licht RvT-voorzitter Cees Veerman de keuze om met een grotendeels schone lei te beginnen toe. Aanleiding daarvoor is het rapport ‘Weer in contact komen’ dat vanmiddag openbaar zal worden gemaakt. Hierin wordt het pad uitgestippeld dat het academische ziekenhuis moet helpen het beschadigde vertrouwen weer te herstellen.

Verschillende incidenten

Naast Frans Leijnse treden ook emeritus hoogleraar psychiatrie Willem van Tilburg en Alexandra Schaapveld terug als toezichthouders. Volgens Stichting VU-VUmc “om de vernieuwde Raad van Toezicht in staat te stellen – ongehinderd door het verleden – de problemen aan te pakken.”

De drastische maatregelen bij het VUmc volgen op de verschillende incidenten die het instituut in 2012 in opspraak hebben gebracht. Zo kwam het ziekenhuis in het nieuws wegens vermeende frauduleuze declaraties bij de afdeling kindergeneeskunde, ruzies op de werkvloer bij de longafdeling. Bovendien was er de rel met het realityprogramma 24 uur: Tussen Leven en Dood waarvoor patiënten in het VUmc buiten hun weten om werden gefilmd.

De onderzoekscommissie is met name kritisch op het handelen en het toezicht van de RvT in een jaar waarin dit kennelijk wel nodig is geweest. “De RvT komt als collectief niet regelmatig in contact met de werkorganisatie. Er bestaat geen regulier overleg met bijvoorbeeld de divisievoorzitters of afdelingshoofden.”

Het rapport concludeert dan ook dat “vanaf 2007 tot mei 2012 niet kan worden gesproken van een adequate wijze van toezicht op het VUmc. De kwaliteit van het toezicht komt vanaf ca. 2007 geleidelijk onder druk te staan.”  

Vertrouwen herstellen

In reactie op deze scherpe conclusies gaan de overgebleven RvT’ers nu aan de slag met de kritieken. In een eerste reactie stelt de Raad dan ook: “De analyse en de conclusies die de commissie trekt laten zien dat ondanks alle grote inspanningen van de leden van de Raad van Toezicht de crisis van eind augustus niet kon worden voorkomen. Dat is uiterst betreurenswaardig, temeer omdat VUmc een kwalitatief hoogstaand ziekenhuis is dat onder leiding van Elmer Mulder tot de top van Nederland is gaan behoren.”

RvT-voorzitter Cees Veerman gaat samen met de andere overgebleven RvT’er Jacqueline Rijsdijk voor zorgen dat begin 2013 een nieuwe raad van bestuur van VUmc zal aantreden, samengesteld uit vier leden van wie twee tot drie met een medisch professionele academische achtergrond. Ook de voorzitter zal bij voorkeur medisch specialist zijn. “Stap voor stap leggen we de solide basis voor een ziekenhuis dat in de toekomst weer even goed functioneert als in het verleden.”

De Raad van Toezicht zelf moet in 2013 weer worden aangevuld tot zeven leden zodat het toezicht op VU en VUmc om het toezicht weer adequaat te kunnen uitvoeren en het vertrouwen te herstellen. Die taak is nu aan de interim-voorzitter van de Raad van Bestuur van het VUmc Fred Plukker. “‘We werken voortvarend aan een vernieuwd VUmc, een instelling die zich mag rekenen tot de beste ziekenhuizen van ons land.”

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK