Bloomberg gul voor alma mater

Nieuws | de redactie
28 januari 2013 | Michael Bloomberg schenkt $350 miljoen aan John Hopkins, de universiteit die hem vormde. De burgemeester van New York doet bovendien nog meer.

In zijn schenkingsbeleid – bij zo’n groot vermogen als dat van deze ondernemer en politicus een taak op zichzelf – heeft Bloomberg besloten op lifetime basis $1 miljard te investeren in zijn alma mater. Dit past in een strategie die hij al langer samen met onder meer Warren Buffet bepleit: schenk ruim voor je dood je vermogen grotendeels weg via langlopende projecten. Ook Bill Gates zit op deze lijn.

Het structureel schenken annex investeren in kennis is tevens onderdeel van Bloombergs beleid als burgemeester. Hij heeft zijn stad de voorbije jaren massief laten investeren in hoger onderwijs en daaraan verbonden innovatiekernen. Zo heeft hij de Hudson-rivier laten herinrichten voor nieuwe campusontwikkelingen. Dit inspireerde onder meer Cornell University tot vernieuwende ontwikkelingen samen met bedrijven, die nu tot bloei komen.

Inzet voor talent en kunst

Michael Bloomberg voert al veel langer een beleid dat vol inzet op de ‘3T’s’ van Richard Florida: talent, technologie en tolerantie als comparatieve voordelen voor een stad en land. Doordat hij ook zijn eigen vermogen hiervoor inzet, maakt de burgemeester zijn politieke keuzes geloofwaardig.

Ook in de kunsten doet Bloomberg dit trouwens. Toen de ‘high definition’ uitzendingen van de Metropolitan Opera naar allerlei achterstandsscholen in zijn stad financieel in de knel kwamen, heeft Bloombergs bedrijf de sponsoring overgenomen. Vervolgens bleken nog veel meer schooldistricten in de staat New York en heel de USA hieraan mee te willen doen. En kort daarna waren allerlei bioscopen die hier wel brood in zagen. Nu bereikt de opera miljoenen mensen in meer dan 60 landen met deze matineevoorstellingen. De ‘3’T’s’ in optima forma.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK