Canadese lessen

Nieuws | de redactie
29 januari 2013 | Onderwijsminister Kathleen Wynne is de nieuwe premier geworden van de belangrijkste Canadese provincie, Ontario. Zij heeft ambitieuze plannen voor het HO. Onder meer een korting van 30% op het collegegeld voor armere studenten.

Farbod Saatsaz van Driel studeert Political Science & European Studies aan de University of Toronto en houdt vanuit de wereldwijde studenten van NEWS ook voor ScienceGuide bij wat er aan opmerkelijke ontwikkelingen in de vooraanstaande kennisnatie Canada zijn in het HO en HO-beleid. Hij geeft nadere achtergronden over wat premier Wynne van plan is.

‘In Canada is de provinciale politiek minstens net zo belangrijk als de nationale politiek. En dat geldt dit jaar des te meer voor de provincie Ontario, waar Dalton McGuinty, de voorzitter van de Liberals en dus de premier, deze week wordt opgevolgd door Kathleen Wynne. Daarmee krijgt Canada’s dichtstbevolkte provincie niet alleen voor het eerst een vrouwelijke premier, maar ook nog eens een die lesbisch is. De oud-minister van Onderwijs kondigde tijdens haar verkiezingscampagne aan dat ze ambitieuze plannen heeft voor het hoger onderwijs in Ontario.

Voortdurende dialoog

Wynne wil boven alles een toegankelijke premier zijn. Daarom pleit ze ook voor een Premier’s Youth Advisory Council. Deze raad zou dan bestaan uit studenten (zowel op ‘WO- als HBO-niveau’), Aboriginal jongerenorganisaties en jongerengroepen die starters op de arbeidsmarkt vertegenwoordigen. Zelf ziet zij deze raad als een permanent platform om te praten over onderwerpen die jongeren raken. In een interview met The Varsity, het studentenblad van de University of Toronto (UofT), omschrijft ze dit platform als volgt:

“It’s not a decision making body. It’s an opportunity for the premier to have an ongoing conversation with young people that is necessary for informed decision making.”

Het plan om net afgestudeerden te laten meepraten richt zich op een probleem dat Ontario en Nederland gemeen hebben. Net als Nederland heeft Ontario last van een mismatch tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt. Er is een discrepantie tussen de vaardigheden van afgestudeerden en wat werkgevers eisen. Of Wynne’s jongeren adviesraad die situatie op zichzelf kan verbeteren, valt te betwijfelen. Maar de studenten zouden in ieder geval erg blij zijn met een dergelijk platform, zelfs als ze geen formele bevoegdheden krijgen. De voorzitter van de UofT Liberals reageerde dan ook zeer positief: “This will bring a formal consultative and consistent channel for students to have the ear of the premier. It will help ensure that student ideas can be shared without the need to resort to acrimony”.

Korting voor arme student 

Ook vindt Wynne het belangrijk om de positie van de Aboriginals in het hoger onderwijs te verbeteren. Een bevolkingsonderzoek uit 2006 toont aan dat slechts 9% van de Aboriginals in Ontario een universitaire opleiding heeft, ten opzichte van 26% van andere Canadezen. Bijna 40% heeft zelfs geen enkel diploma. Daardoor hebben Aboriginals een aanzienlijke achterstand in de Canadese kenniseconomie.

Een ander onderdeel van Wynne’s plan is om kinderen uit gezinnen met lage inkomens ($160 000 of lager) een korting van 30% te geven op het collegegeld, dat al wordt gesubsidieerd. Dit is grofweg te vergelijken met de aanvullende beurs in Nederland.

Of de ambitieuze plannen van de kersverse premier daadwerkelijk worden uitgevoerd en tot resultaat leiden? Wat wel duidelijk is, is dat Kathleen Wynne er naar streeft om jongeren meer te betrekken in de toekomst van het hoger onderwijs in Ontario. En aangezien Nederland en deze provincie veel met elkaar gemeen hebben, kunnen we misschien iets van elkaar leren. Dus, wat denkt u ervan Minister Bussemaker? Heeft u dit jaar een beetje tijd voor een Nederlandse Jongeren Adviesraad voor het Onderwijs?’


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK