Eredoctoraat als impuls

Nieuws | de redactie
14 januari 2013 | Omdat “we geen Calimero meer zijn” en de universiteit een schaalsprong moet aandurven, wil rector Luc Soete (UM) een veel krachtiger beleid bij het verlenen van eredoctoraten.

Soete stelde de voorbije tijd vast dat bij de grote faculteiten in Maastricht een reeks hoogwaardige kandidaten beschikbaar was voor eredoctoraten bij de top van de disciplines. Door de bestaande procedures was er feitelijk een ‘wachtlijst’ waardoor men om de vijf jaar bij lustra mensen kon bekronen. Hij noemt het in ‘Observant’ frustrerend voor de betrokken faculteiten, dat men zo mondjesmaat hiermee te werk kon gaan.

De rector ziet ruimte voor maximaal zo’n zeven nieuwe eredoctors op jaarbasis, mits de “rigoureuze procedure” van toekenning onverminderd overeind blijft. Die bredere benadering past bij Soete’s visie dat de Universiteit Maastricht “niet bescheiden” hoeft te zijn.

Het sterke internationale profiel geeft bovendien mogelijkheden tot expansie, juist in een regio die demografisch voor een krimpfase staat. Soete ziete een perspectief van doorgroei naar 25.000 studenten en kreeg daar dezer dagen steun voor van burgemeester Hoes van Maastricht. 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK