Extra voor onderwijs helpt California

Nieuws | de redactie
14 januari 2013 | Het leek het Griekenland van Amerika te worden. Reusachtige tekorten en kaalslag in publieke diensten deden California bijna omvallen. Maar de recente omslag in het beleid zorgt voor markant herstel, juist ook door de onderwijsinvesteringen. Jerry Brown als de 'Merkel USA'.

“The deficit is gone,”zegt gouverneur Jerry Brown en rekent inmiddels op een overschot van bijna $ 900 mln in het komend begrotingsjaar. Zijn beleid heeft namelijk gewerkt, zo blijkt. Brown greep diep in bij de overheidsorganisaties, maar riep ook op tot investeren, vooral in kennis.

Geen failed state meer

De kiezers stemden met zijn krachtdadige aanpak in en gaven hem steun in een referendum waarmee de gouverneur de belastingen kon verhogen – zowel de BTW als de inkomstenbelasting op grote inkomens – om fors meer uit te kunnen geven aan de noodlijdende scholen en hoger onderwijsinstellingen. Het effect op de economie was opvallend, analoog aan het ‘Merkel-beleid’ in Duitsland. Zo begon de werkloosheid flink af te nemen, terwijl de verhoogde BTW weinig echte impact bleek te hebben op de consumptie.

California staat er nu bepaald anders voor dan Hellas. “Wie ons als ‘failed state’ al afschreven, die zaten behoorlijk mis,” zegt Jerry Brown nu. De meevallers zet hij meteen in om de impulsen voor herstel verder aan te wakkeren. Het overschot op de begroting biedt nu ruimte voor nog eens $ 3 miljard extra voor het onderwijs. Daarmee wil hij eerdere bezuinigingen in de meerjarenramingen redresseren, zodat er meer lucht komt voor kennisinspanningen, ook op de langere termijn. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK