High Tech heel klein en heel breed

Nieuws | de redactie
23 januari 2013 | “High Tech kan nog veel breder worden opgepakt. In het HBO, maar ook in MBO en voortgezet onderwijs moet dat beter geborgd.” Saxion-lector René Heideman brengt op 31 januari bij de eerste Saxion Nano Conferentie de alumni, onderzoekers en het bedrijfsleven in dit nieuwe veld samen.

De eerste International Nanotech Conference is een initiatief van de Alumni Nano Saxion, vertelt Heideman. “Addo Slijkhuis en Michelle Lukas zijn hier mee gekomen. Zij zijn alumni van de eerste lichting Saxion-studenten in de nanotechnologie. Voor hun is dit een goede manier om zich te profileren en naar buiten te treden in deze sector. Geholpen door (met name) Gregor Luthe en Anika Embechts zijn zij zo in staat om zichzelf, Saxion en de Nanotechnologie op de kaart te zetten.”

En dat is belangrijk, vindt de Saxion-lector die de komende jaren een belangrijke taak ziet voor de regio Twente in de ontwikkelingen rond nanotechnologie.  “Juist op het punt van die valorisatie kan de hogeschool een belangrijke bijdrage leveren. Wij zijn op dit moment bij Saxion bezig met het plan dat in de loop van dit jaar gepresenteerd zal worden. Op 28 januari brengen we de toppers in het veld bij elkaar. Wij willen laten zien wat voor kansen hier liggen voor de BV Nederland.”

Verschillende facetten van nano

De nanotechnologie is volgens Heideman overigens een containerbegrip voor een breed scala aan technische ontwikkelingen. Dat is ook terug te zien in het programma, waar onderzoekers van Saxion, de Universiteit van Mainz, het Twenste MESA+ Institute of Nanotechnology en hight tech bedrijfsleven uit de regio hun onderzoek presenteren.

“We laten hele verschillende facetten van onderzoek zien. Daarin is een duidelijke tweedeling te zien. Je hebt het top-down onderzoek dat kijkt hoe je bestaande cleanroom technieken, op hele kleine schaal moet implementeren. Een belangrijk voorbeeld daarvan is da Nanopil van professor Albert van den Berg (UT) die nu volop in de belangstelling staat.

Jan Eijkel is met de lab-on-a-chip group van MESA+ bezig met een vergelijkbare methodiek om van groter ontwerp naar nanoschaal te gaan.” Een voorbeeld van de top-down  benadering is ook het bedrijf MedSpray dat op de conferentie aanwezig zal zijn. “Zij maken slimme inhalatoren die op de juiste plek in het lichaam de werkzame stof afleveren en laten werken. Zij staan op dit moment echt voor een doorbraak.”

Topsport op atomair niveau

Ook andersom zijn er voorbeelden. Jurriaan Huiskes is in het zelfde instituut bezig met molecular nanofabrication, vertelt Heideman. “Dat is echt topsport op het atomaire niveau. Hij kijkt bijvoorbeeld hoe je aan 3D-structuren komt op basis van basis chemische bouwblokken. Ook het onderzoek van professor Heinz Christoph Schroeder is een voorbeeld van ’bottom-up’: in Mainz doet zijn groep wereldberoemd onderzoek aan de organisch groeiende glasvezel strukturen van diepzee sponzen, waardoorheen deze levende organismen lichtpulsen sturen als soort van alternatief zenuwstelsel. Uiterst fascinerend, geweldig dat onze studenten hier uit eerste hand meer over te weten kunnen komen.”

Juist de samenkomst van bedrijfsleven en onderzoek is volgens de Saxion-lector op 28 januari een belangrijke stap die gezet gaat worden. “Het is zelfversterkend. Op deze manier kan je hier ook krijgen wat er twintig jaar geleden in Brabant rond Eindhoven is gebeurd. Het doel is om de valorisatie op een hoger niveau te krijgen. We doen dat in nauwe samenwerking met de UTwente. De bedoeling is het nu naar het grote publiek te krijgen en het ook te laten landen op een niveau lager dan het WO. En dan bedoel ik nadrukkelijk ook in het MBO en het voortgezet onderwijs.”

De International Nanotech Conference vindt plaats op 31 januari in Enschede. Inschrijven kan hier

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK