Lector wil vakgebied over grenzen tillen

Nieuws | de redactie
9 januari 2013 | “De piketpaaltjes van het vakgebied verplaatsen.” De Hanzehogeschool installeert op 9 januari lector facility management Mark Mobach. Hij pleit voor meer interdisciplinariteit. “Zo kan facility management vrij eenvoudig samen met andere vakgebieden vernieuwend onderzoek doen.”

Mobach stelt in zijn inaugurele rede dat facilitymanagement samen met natuurlijke partners in het ontwerpproces als architectuur, bedrijfskunde, bouwkunde, civiele techniek, human technology, interieurarchitectuur en vastgoed, “een belangrijk deel van het menselijk gedrag kan regelen.”

Mens, organisatie, ruimte en infrastructuur 

Een voorbeeld van het onderzoek binnen zijn vakgebied dat Mark Mobach wil gaan uitvoeren richt zich onder meer op “het stimuleren van beweging en of dit inderdaad leidt tot toevallige ontmoetingen tussen mensen. Door onderzoek naar de invloed van daglicht op het juiste moment op de juiste plek. En ook door onderzoek waarmee we denken dat veiligheid is gegarandeerd.” Zaken dus om het welbevinden op de werkvloer te bevorderen.

Het Lectoraat Facility Management doet onderzoek naar de relatie tussen mens, organisatie, ruimte en infrastructuur. Onderzoek naar en met organisaties die de ruimte waarbinnen zij functioneren, willen veranderen (bijvoorbeeld bij (nieuw)bouw en herbestemming) en gelijktijdig hun structuren en processen willen verbeteren.

Leegstaand vastgoed onder de loep

Zo organiseert het lectoraat op 10 januari een lezing over de herbestemming van leegstaand vastgoed. Hier zal worden gediscussieerd met Frank Strolenberg, landelijk coördinator van het Nationaal Programma Herbestemming en Rinus Vader, leading professional Real Estate & Facility Management bij Royal Haskoning DHV. Doel van de lezing is “studenten, docenten en organisaties bewust maken van de consequenties van deze belangrijke maatschappelijke ontwikkeling.”

Mark Mobach studeerde Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Stockholm. In 1999 promoveerde hij cum laude op dit vakgebied. Tussen zijn doctoraal- en zijn doctoraatstudies was hij werkzaam bij het Universitair Medisch Centrum Groningen als adviseur. Vanaf 1998 werkt hij bij de Rijksuniversiteit Groningen.

Daarnaast is hij sinds september 2011 universitair hoofddocent Facility Management aan de Wageningen Universiteit, een  functie die hij sinds afgelopen jaar combineert met de functie van lector Facility Management aan de Hanzehogeschool Groningen.

 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK