Nederlandse docent winnaar in China

Nieuws | de redactie
16 januari 2013 | Nooit eerder won een buitenlander een prijs als beste jonge docent in Beijing. Totdat astronoom Thijs Kouwenhoven daar kwam lesgeven en uitverkoren werd in de ‘Beijing University Young Teachers Competition’. Tijdens de twaalfde editie won hij zilver bij ‘Science and Engineering’.

Thijs Kouwenhoven is Bairen Research Professor en Gruber Foundation Fellow aan het Kavli instituut voor Astronomie en Astrofysica aan de Universiteit van Beijing. Naast onderzoeker naar de formatie en evolutie van binaire sterren, sterrenstelsels en planeten blijkt hij ook een bijzonder inspirerend docent te zijn. 

Interactief onderwijstalent 

De prijs kreeg Kouwenhoven onder andere voor zijn vak ‘moderne astronomie’ dat hij jaarlijks geeft aan tweehonderd Chinese Bachelorstudenten. De Chinese jury was onder de indruk van het interactieve onderwijstalent van Kouwenhoven. 

Als Hollander is hij opgegroeid in het Westland, in Kwintsheul tussen de bloemen, maar intussen is Kouwenhoven zelf een succesvol ‘exportproduct’ geworden. Helemaal zoals André Kuipers dat al in zijn interview met ScienceGuide wilde aanmoedigen.

Opvallend is ook dat Kouwenhoven zo sterk voor de dag weet te komen als docent in een wetenschapsgebied waar Nederland internationaal toch al uitblinkt. Waar Christiaan Huygens nog met een oculair in de weer moest, legt Kouwenhoven zich toe op ‘computational astrophysics’, astronomie door middel van computer simulaties. 

Middelburg 1608 

Al bij de recente viering van de Chinees-Nederlandse betrekkingen hadden Kouwenhoven en De Grijs furore gemaakt met hun schets van de astronomische ontwikkelingen en historie in ons land. Het verslag daarvan vertelde:

“Prof. Richard de Grijs, the Dutch associate director of the KIAA gave an exciting lecture about the thousands stars and galaxies orbiting planet earth.Another Dutch Professor Thijs Kouwenhoven, who is appointed as a fulltime Bairen Professor at the KIAA, introduced several famous Dutch astronomers, like Kuipers and Kapteyn, who set standards in modern-day astronomy. He also surprised the audience with the fact that the Dutch spectacle maker Hans Lipperhey from Middelburg invented the first telescope in 1608 which was revolutionary for the development of Dutch astronomy worldwide.” 

Dat ‘Thijs Kouwenhoven’ voor zijn Chinese studenten en collega’s geen naam is die zij soepeltjes uitspreken, beseft hij zelf heel goed. Op zijn webpagina binnen het Kavli Instituut doet hij hen daarom een handreiking: “you can also call me by my Chinese name ???.” Wilt u zelf meegenieten van het inspirerende onderwijs van deze in China gelauwerde docent kunt u van alles vinden op zijn eigen pagina, die u hier aantreft. 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK