Slimmere chemie met minder energie

Nieuws | de redactie
3 januari 2013 | SPINID, een nieuwe spin-off van de TU Eindhoven, krijgt steun om slimme en veilige chemische reactoren te gaan bouwen. Met hun 'spinning technology’ kunnen zij chemische reacties veel veiliger, flexibeler en efficiënter laten gebeuren, ook bij het energieverbruik. Men kan zo zelfs energie winnen.

SPINID ontwerpt en bouwt spinning disc apparatuur, waarin gecontroleerd reacties en scheidingen plaatsvinden. Hierdoor kan precies dát geproduceerd worden wat men wil, met minimale bijproducten en reststromen. Omschakelen van het ene product naar het andere product gebeurt in enkele seconden. Het is zelfs mogelijk om energie die vrij komt bij het proces terug te winnen en nuttig te gebruiken. Zo kunnen energieverslindende processen omgezet worden in processen die energie produceren.

Gedateerde techniek in industrie

Jeoffrey van den Berg, algemeen directeur van SPINID, licht toe wat de spin-off kan gaan betekenen: “Het is belangrijk voor ons welvaartsniveau, dat we zelf kunnen blijven produceren in Nederland en Europa. In een tijd waarin de winstgevendheid van fabrieken sterk onder druk staat, moet er gekeken worden naar de manier waarop we produceren.”

“Dat gebeurt nu veelal met gedateerde techniek van tientallen jaren oud. Deze fabrieken zijn gebouwd toen energie bijvoorbeeld nog praktisch gratis was. We leven nu in een andere tijd, een tijd die vraagt om alternatieven en vooral om véél goedkopere oplossingen in de vorm van hedendaagse technologie.”

Vrucht van 10 jaar onderzoek

De geoctrooieerde spinning disc technologie is het resultaat van tien jaar onderzoek aan de TU/e in de onderzoeksgroep van prof.dr.ir. Jaap Schouten en dr.ir. John van der Schaaf. De spinning disc apparatuur maakt het mogelijk om met extreme drukken en temperaturen reacties uit te voeren. Met conventionele technologieën is dit vaak niet haalbaar vanwege vragen van veiligheid en andere technische en economische beperkingen.

De spinning disc technologie wordt gekenmerkt door schijven ter grootte van een DVD. De schijven draaien hard rond in een nauw aansluitende behuizing. Daardoor is de menging van de vloeistoffen of gassen heel goed en kan vrijkomende warmte efficiënt worden afgevoerd. Door de kleine afstand tussen de schijf en de behuizing blijft het reactorvolume heel klein, waardoor de chemische reacties onder veilige condities plaatsvinden.

Om potentiële klanten en gebruikers kennis te laten maken met de nieuwe manier van produceren is er een transporteerbare pilot plant beschikbaar. De productiecapaciteit hiervan ligt in de orde grootte van 10 ton per dag. SPINID werkt samen met SPIE Nederland voor de bouw van de pilot plants en realisatie van productieplants gebaseerd op spinning disc technologie. Het potentieel van de technologie en de vermarkting ervan door SPINID zijn door STW ook duidelijk gezien en deze kende daarom een Valorisation Grant van €225.000 toe.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK