Studeren houdt gezond

Nieuws | de redactie
21 januari 2013 | Wie een hoger onderwijs diploma heeft behaald leeft beduidend langer dan anderen. Cijfers uit de OECD-landen tonen markante verschillen in levensverwachting, gemiddeld zo'n 8 jaar bij mannen.

Leven hoog opgeleide mannen 8 jaar langer dan leeftijdgenoten die hun VO-scholing niet hebben afgemaakt, bij vrouwen is dat opvallend minder: zo’n 4 jaar. Maar deze gemiddelden zeggen op zichzelf nog weinig. Tussen landen zijn op dit punt namelijk opvallende verschillen.

Nederland hoort bij de landen die beduidend onder dat gemiddelde zitten. Toch blijkt ook bij ons studeren een gezonde investering. Mannen op HO-niveau leven in ons land ruim 4 jaar langer en vrouwen zo’n 3 jaar. Daarmee zit Nederland in de groep landen waar dit onderscheid nog beperkt blijft. Daar horen ook Portugal, Zweden en Italië bij.

USA en Tsjechië markant

Er zijn landen die ver uitsteken boven het ‘8 jaar verschil’ gemiddelde. Tsjechië schiet er het meest uit van de onderzochte OECD-lidstaten. Mannen op HO-niveau worden er ruim 16 jaar ouder dan anderen. In Estland is dat bij de mannen niet veel minder, maar bij de vrouwen is daar het onderscheid verreweg het grootst: 9 jaar. Na nog enkele oostelijke landen als Polen en Hongarije is het opvallend genoeg de USA waar de verschillen in levensverwachting tussen hoog en lager opgeleiden markant hoog zijn.

De OECD-onderzoekers komen daarbij tot de volgende conclusie uit de verschillende rapportages over de impact van hoger onderwijs: “Data also show that adults who have attained higher levels of education are generally more likely than those with lower levels of educational attainment to report stronger civic engagement, in terms of voting, volunteering, political interest, and interpersonal trust. Apart from raising income levels, education has the potential to help individuals develop skills, improve social status and gain access to networks that could lead to enhanced social outcomes.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK