Trek meer bèta’s met bèta’s

Nieuws | de redactie
14 januari 2013 | Als bèta's hun studie concreet zichtbaar maken aan scholieren, dan gaan die vakken wel degelijk leven. De Bètadag club gaat daarmee aan de slag, “zo vroeg mogelijk” voor 3 en 4 HAVO en VWO. Niet met ‘een open dag’, maar vanuit studenten zelf en direct naar scholieren.

Het bestuur van de stichting Bètadag vertelt over hun aanpak het volgende:

“Welke studie doe jij?” wordt je als student vaak gevraagd. Als wij dan zeggen: “wiskunde”, “natuurkunde” of “informatica”, kijkt iedereen je ineens vol bewondering aan en zegt: “Goed zeg, dat moet vast moeilijk zijn. Dat zou ik echt niet kunnen.”

Het beeld dat een bètastudie moeilijk is en dat je daar wel heel slim voor moet zijn is wijdverbreid in Nederland. Het is jammer dat veel leerlingen zich hierdoor laten leiden en geen natuurprofiel kiezen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Dit resulteert dan ook al jaren in een – te – lage instroom in de bètastudies.

Moet je geniaal zijn?

Wij als bètastudenten vinden dit erg jammer en willen hier graag iets aan doen. Wij zijn van mening dat een hogere instroom in de bètastudies het beste bereikt kan worden door iedereen te laten zien wat een bètastudie nu echt inhoudt. Het beeld omvormen van “je moet zowat geniaal zijn om een bètastudie te doen,” naar “als ik een bètastudie wil doen, dan kan ik het!”

Dit begint er volgens ons allemaal mee door leerlingen zo vroeg mogelijk te laten zien wat een bètastudie nu echt is. Daarom organiseert de stichting Bètadagen (waarvan wij het bestuur zijn) ieder jaar een Bètadag. De Bètadag is een dag voor drie en vier HAVO/VWO leerlingen om hen kennis te laten maken met de bètastudies. Het verschil met een open dag is dat deze dag niet vanuit de universiteit zelf georganiseerd wordt. Deze dag wordt geheel opgezet door bètastudenten zelf, waardoor de dag beter aansluit bij de leerlingen.

Zo compleet mogelijk

Tijdens de Bètadag maken de studenten kennis met de verschillende bètastudies via gastcolleges, practica en gesprekken met studenten. Deze gastcolleges en practica worden gegeven door medewerkers van de universiteit en begeleid door studenten. Deze colleges en practica zijn speciaal ontwikkeld voor de leerlingen om ze een zo compleet mogelijk beeld te geven van wat een bètastudie inhoudt. De leerlingen komen dus zowel met medewerkers als met studenten in aanraking. Met deze dag willen wij studenten de leerlingen al vroeg laten zien wat een bètastudie is, naar onze mening een topopleiding met goede toekomstperspectieven!

Dit jaar zal de Bètadag in het voorjaar plaatsvinden aan de universiteiten van Groningen en Utrecht en voor 2014 zal de Bètadag zich uitbreiden naar meer universiteiten en hogescholen in Nederland. Mocht u vragen hebben dan kunt u ons bereiken via bestuur@betadagen.nl of kijken op onze website www.betadagen.nl

Het bestuur  bestaat uit Casper van Schuppen (Student Natuurkunde) Peter Boot (Student Informatica) Gijs Boosten (Student Wiskunde)


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK