Via kennisnatie Brazilië naar de troon

Nieuws | de redactie
28 januari 2013 | Koningin Beatrix doet afstand van de troon. In een speech maakte zij vandaag haar abdicatie bekend. Zij zal het stokje over gaan geven aan de Kroonprins. Die liep vorig jaar november samen met Prinses Maxima voor zijn nieuwe taak in een nieuwe tijd al warm in Brazilië. ScienceGuide was erbij.

Prins Willem-Alexander en Maxima stonden in november aan het hoofd van de grootste Nederlandse handelsmissie ooit. Naast een delegatie van het Nederlandse bedrijfsleven waren ook het hoger onderwijs en onderzoek sterk vertegenwoordigd in onder meer Brasilia, São Paulo en Rio de Janeiro. Een reeks instellingen legde tijdens het bezoek belangrijke nieuw connecties met dit kennisland in opkomst. Van de HHS en Saxion tot de EUR en Nuffic lieten zij zien, dat een 21e eeuwse handelsmissie niet anders mee zijn kan dan een kennis en innovatie missie.

Een man worden in Holland

Zo trapte de Prinses in de Braziliaanse hoofdstad de samenwerking van Science Without Borders met Brazilië af. “Students will be global citizens sharing the same concerns. So students are a smart investment,” benadrukte Maxima toen. In het programma zullen Braziliaanse studenten met een beurs hun studie of promotietraject in Nederland volgen.

Het prinselijk paar liet blijken scherp aan te voelen wat in deze tijd de beste argumenten zijn om als Nederland in de wereldwijde kenniseconomie mensen enthousiast te krijgen, met een knipoog. Want dat de stap van een Latijns land als Brazilië naar Nederland niet makkelijk is, dát had ook Maxima zelf ervaren. Maar het is het waard, zo vond zij, en daar had zij nog een extra getuige voor.

Zij haalde de woorden van Romario aan die in 1988 bij PSV ging voetballen. “Romário remembered ‘The cold, the language, the customs… it took some getting used to.  But you will find living in Holland will broaden your horizons, double your knowledge and expand your world.  You know what Romário concluded? He said: ‘The Netherlands made a man out of me.’


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK