Wiskunde voor veilig vliegen

Nieuws | de redactie
14 januari 2013 | De Open Universiteit gaat onderzoek doen naar de beveiliging van vliegtuigsoftware. Als partner in het Europese project EURO-MILS gaat de OU op zoek naar wiskundig bewijs om aan te tonen dat de verschillende software in het vliegtuig niet met elkaar interfereert.

De veiligheid van vliegtuigen en auto’s moet optimaal zijn en daarmee ook de beveiliging van de aanwezige software. Zonder goede beveiliging bestaat bijvoorbeeld het gevaar dat het entertainment systeem op een vliegtuigstoel invloed heeft op het besturingssysteem van een vliegtuig. Geen goede beveiliging betekent dus gevaar van interferentie tussen deze twee systemen.

Informatiestromen niet in de knel

Het project EURO-MILS moet er voor zorgen dat de software in Europese vliegtuigen tot het hoogst mogelijke niveau wordt beveiligd. De primaire rol van de OU is om het formele wiskundige bewijs te leveren dat dat architectuur van de software PikeOS aan alle beveiligingseisen voldoet. Dr. Julian Schmaltz, universitair docent aan de faculteit Informatica gaat daar mee aan de slag.

“PikeOS is een zogenaamde ‘separation kernel’. Dit is een stuk software dat ervoor zorgt dat kritieke informatie, zoals die zit in het besturingssysteem van een vliegtuig, niet wordt beïnvloed door niet-kritieke informatie, die bijvoorbeeld in het geluidssysteem in je vliegtuigstoel zit”, legt Schmaltz uit. “Die software zorgt er dus voor dat elk domein een apart domein is en dat ze niet met elkaar kunnen interfereren. En de OU onderzoekt of wiskundig bewezen kan worden dat PikeOS aan de hoogste beveiligingseisen voldoet.”

Hoogste beveiligingsniveau

Het door de EU gefinancierde project EURO-MILS heeft tot doelstelling de vliegtuigsoftware tot het hoogste niveau 7 te beveiligen. De methode die wordt gebruikt om het beveiligingsniveau te verkrijgen wordt publiek beschikbaar.

Overige projectpartners zijn onderzoeksinstituten, zoals het Duitse onderzoeksinstituut voor kunstmatige intelligentie DFKI en Technikon Forschungs- und Planungsgesellschaft mbH in Oostenrijk, maar ook bedrijven zoals het European Aeronautic Defence and Space Company EADS, Thales Communications and Security, SYSGO, en Airbus Operations.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK