Afstuderen met toppublicatie

Nieuws | de redactie
4 februari 2013 | Hij studeerde in september al af met een 10 bij de groep Physics of Nanostructures van de TUe. Het afstudeerwerk van Pascal Haazen (26) over het voortduwen van magnetische bits in nanodraden was zo goed dat het afgelopen week werd gepubliceerd in het gerenommeerde Nature Materials.

“Pascal is de aandrager van de ideeën, voerde alle experimenten uit, deed de interpretatie en modellering, en schreef vervolgens zelf het paper,” is hoogleraar en begeleid Prof. dr. ir. Henk Swagten lovend over zijn student. “Ik heb dit nog nooit meegemaakt bij een afstudeerder.”

Nieuwe vorm van dataopslag

Haazen deed voor zijn scriptie onderzoek naar magnetische bits in nanodraden. Hij ontwikkelde een nieuwe manier om deze bits te laten bewegen. Tot nu toe gebeurde dat door een stroom op de magnetische laag met nanobits te zetten. Haazen doet het echter indirect: via een stroom op de aangrenzende laag ontstaat het zogeheten ‘Spin Hall Effect’, dat de nanobits in de magnetische laag voortduwt.

Pascal Haazen TUe

Pascal Haazen 

De resultaten van het onderzoek van Pascal Haazen zijn van groot belang voor de ontwikkeling van het ‘race track memory’, een veelbelovende nieuwe technologie voor dataopslag die nodig is omdat de ontwikkeling van de gangbare elektrische geheugenchips tegen zijn grenzen aan gaat lopen.

Nieuwe nano-elektronica

Volgens Henk Swagten draagt het onderzoek niet alleen bij aan beter begrip van het zogeheten ‘Spin Hall Effect’. “Het zal ook nieuwe nano-elektronica gaan opleveren waarin magnetische informatie op de schaal van een nanometer op een unieke alternatieve manier opgeslagen en uitgelezen kan worden.”

Pascal Haazen die cum laude afstudeerde aan de TUe bezint zich momenteel nog op zijn toekomst. Een vervolg van een academische carrière ligt voor de hand, maar een baan als onderzoeker in het bedrijfsleven sluit de alumnus ook niet uit. “Ik heb al een aanbieding om in het buitenland te promoveren, maar ik overweeg ook een baan buiten de natuurkunde bijvoorbeeld als strategy consultant by McKinsey of BCG. Ik ben er dus nog over na aan het denken.

De Mont Blanc op tijdens afstuderen

De publicatie in Nature Materials zal Pascal Haazen in ieder geval geen kwaad doen bij deze ambitie. Bovendien is het niet zijn enige opvallende wapenfeit. Eerder deed hij al een een onderzoeksstage bij het gerenommeerde MIT in de VS (cijfer: 9,5), wat leidde tot  een publicatie in Applied Physics Letters. Daarnaast beklom hij in 2011 ook nog de Mont Blanc.

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK