Akzo topvrouw naar Utrecht

Nieuws | de redactie
18 februari 2013 | De Universiteit Utrecht heeft een nieuwe voorzitter. Marjan Oudeman van Akzo Nobel stapt over. Recent zette zij samen met UU-voorzitter Yvonne van Rooy een zomerschool in Hong Kong op. “Het bedrijfsleven vindt het belangrijk dat studenten een besef hebben van wat daar gebeurt.

Marjan Oudeman volgt nu de krachtige bestuurder Van Rooy op. Met de komst van Oudeman legt de UU haar focus sterk op de connectie van de universiteit met de het bedrijfsleven en de toptechnologische bedrijven in de industrie. Dat is ook voor het Science Park rond de UU en het UMCU natuurlijk van groot belang.

Precies de profielschets

Oudeman zit naast haar bestuurswerk voor Akzo Nobel ook in de Raad van Commissarissen van ABN Amro en in de Raad van Toezicht van het Platform Bèta Techniek. Daarmee past Oudeman helemaal in de profielschets van ‘the next Yvonne’ die de UU had opgesteld: niet per se iemand uit de pure wetenschap, wel graag een vrouw en een bestuurder met grote kennis van zaken en netwerk in de maatschappij rond de universiteit.

In het VNO-blad Forum liet zij eind vorig jaar al zien de samenwerking met de universiteiten te zoeken. Samen met de Universiteit Utrecht, de TU Delft en McKinsey Company richtte zij een zomerschool op voor Nederlandse studenten in Hong Kong. “We richten ons op topstudenten. Ze studeren psychologie, geneeskunde, economie, werktuigbouwkunde en geschiedenis,” vertelde Oudeman over het programma dat vorig jaar zomer van start ging en dit jaar 75 studenten naar Azië te sturen.

UU er uitstekend voor 

“Ze kunnen hun beeld extra verbreden met dit studieprogramma. Als je kijkt naar de enorme kracht van Azië en de positie die het inneemt in de wereld dan is het goed als topstudenten ervaring op doen met de economische, sociale en politieke omgeving daar. Dat is goed voor hun toekomstige positie op de arbeidsmarkt en goed voor het bedrijfsleven.” Dit was een van de dromen van Van Rooy die zij nog zag uitkomen voor haar vertrek. Blijkbaar is daar de bijzondere band met de top van de UU gesmeed.

“Het bedrijfsleven vindt het belangrijk dat studenten een besef hebben van wat daar gebeurt,” legde Oudeman uit. Juist om haar kennis en inzet op zulke gebieden is Oudeman binnengehaald, geeft RvT-voorzitter prof. dr. Emmo Meijer aan. “De Universiteit Utrecht staat er uitstekend voor en wil die positie handhaven. Dat vereist uitvoering van ons ambitieuze Strategisch Plan. De ervaring, het gezag, het internationale netwerk en de bestuurlijke kracht van Marjan Oudeman draagt daar aan bij.”

Ambassadeur en MBO-advies

Als lid van de Raad van Toezicht van Platform Bèta Techniek is Oudeman ook al een bondgenoot gebleken van Van Rooy, die hun programma’s als Eerst de Klas een bijzonder warm hart toe droeg. Akzo Nobel behoort tot de supporters van dit project en van JetNet “vanaf de eerste dag”, zo zegt men daar tegen ScienceGuide. Recent nog opende zij de week van de techniek voor vmbo’ers in Noord Holland, als ambassadeur van het Platform.

Die band met het beroepsonderwijs moet niet verbazen bij de nieuwe UU-voorzitter. Twee jaar geleden bracht zij een advies uit aan minister Van Bijsterveldt over de bestuurbaarheid van het MBO, een onderwerp dat ook velen in het bedrijfglseven al langer zorgen baarde, ook voordat de ‘zaak-Amarantis’ naar buiten kwam. Oudemans hoofdconclusie was toen, dat onderwijsinstellingen wel degelijk bestuurbaar zijn. Zij moeten echter meer ruimte krijgen en nemen om hun kerntaak – het geven van kwalitatief goed beroepsonderwijs – waar te kunnen maken.

Van Bijsterveldt liet merken, dat zij veel kon hebben aan dit advies. “De Commissie Oudeman geeft een ragfijne analyse en dito adviezen om tot verdere kwaliteitsverbetering te komen in het mbo. Die handschoen zal moeten worden opgepakt door de roc’s. Ook ik zal daaraan mijn bijdrage blijven leveren. Alleen met een gezamenlijke inzet kan het middelbaar beroepsonderwijs de komende jaren uitgroeien tot dé hofleverancier van vakmensen.”

Marjan Oudeman gaat op 1 juli aan de slag bij de Universiteit Utrecht. Naast haar eerdergenoemde nevenfuncties is zij ook nog lid van de raad van commissarissen bij de Nederlandse Spoorwegen en lid van de Board of Directors bij Statoil, de Noorse oliemaatschappij  Zij is hiernaast lid van de stuurgroep masterplan Artis en van het bestuur Stichting Nationaal Fonds 4 en 5 mei.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK