Epke’s goud vraag naar talent

Nieuws | de redactie
1 februari 2013 | Hij was al bijna arts, werd gouden Olympiër en komt nu de start van het HAN-lectoraat over talentherkenning en -ontwikkeling kracht bij zetten. Epke Zonderland zal daarbij vooral de complexiteit van de vraag ‘wat is talent?’ centraal stellen. Al was het maar door dat te laten beleven in enkele turndemonstraties.

Bij de installatie van HAN-lector Marije Elferink op vrijdag 1 maart, zullen de turners Epke en Herre Zonderland met hun eigen visie komen op het voor HBO en WO wezenlijke vraagstuk van de talentherkenning en talentontwikkeling. Daarna zal Marije Elferink haar ambt aanvaarden met het uitspreken van de intreerede ‘Olympia bestaat’.

Onwaarschijnlijk complex

Topprestaties worden immers in zowel onderwijs, onderzoek, kunst als sport niet bij toeval geleverd. Er moet iets vooraf plaatsvinden, bijna altijd een lang en complex proces. De vragen die de broers Zonderland dan ook zullen krijgen zijn thema’s als ‘Welke weg hebben toppers bewandeld om zo goed te worden?’ ‘Waren ze ook als kind al de allerbeste?’

Tijdens de installatie van lector Elferink zal Epke met zijn broer Herre in dat verband zelfs een aantal turndemonstraties geven. Waarom? Om het publiek uit het praktijkonderzoek in het HBO te tonen hoe onwaarschijnlijk complex turnen is. Turntrainer Herre Zonderland doet daarbij verslag van hoe hij vanuit zijn professie kijkt naar de acties van zijn gouden broer.

Vanuit het nieuwe lectoraat wordt met deze bijzondere start geprobeerd de vraag te beantwoorden of het ‘logisch’ is dat Epke de top gehaald heeft. Hoe zag de ontwikkeling van zijn sportloopbaan er vanaf de vroege jeugd uit? Hoe belangrijk waren hierbij zijn persoonlijke kwaliteiten en wat was het aandeel van de omgeving? Wat kunnen we hiervan leren over het herkennen en ontwikkelen van de huidige generatie talenten?

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK