Gaat gevangenis Kiev open?

Nieuws | de redactie
19 februari 2013 | Of een bezoek in de gevangenis mogelijk is valt te betwijfelen. ScienceGuide-columnist Pieter Omtzigt bezoekt deze week Oekraïne om namens de Raad van Europa te praten over de gevangenschap van voormalig premier Yulia Tymochenko en voormalig minister van buitenlandse zaken Yuriy Lutsenko.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt hoopt Tymochenko en Lutsenko in Kiev ook te kunnen bezoeken, maar merkt dat er nogal wat politieke druk op het bezoek staat. Zo kreeg hij pas op het allerlaatste moment toestemming om Yuriy Lutsenko in de gevangenis op te zoeken en is het nog maar de vraag of een bezoek aan Tymochenko er in gaat zitten.

Kritiek op Oekraïne

De voormalig premier en minister zitten langdurige gevangenisstraffen voor ambtsmisbruik. Dat is voor de EU al reden geweest om een associateverdrag met Oekraïne in de ijskast te zetten, bovendien is er internationaal veel kritiek. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft Oekraïne al veroordeeld voor het schenden van de rechten van Yuriy Lutsenko.

Omtzigt is namens de Raad van Europa aangesteld als rapporteur voor een rapport over politici die vanwege politieke besluiten strafrechtelijk veroordeeld zijn. De centrale vraag die het CDA-Kamerlid in Kiev moet beantwoorden is of de twee Oekraïense politici voor politieke besluiten wel strafrechtelijk vervolgd worden en of zij dus volgens de Raad van Europa vastzitten vanwege politieke redenen. Zo’n oordeel kan verstrekkende gevolgen hebben voor Oekraïne en haar relatie met het Westen.

Pieter Omtzigt die tot 21 februari in Oekraïne zal verblijven zal ook nog spreken met de advocaten en de familie van de gevangenen en hij heeft een aantal afspraken met parlementariërs, de minister van Justitie in Oekraïne, en de advocaat-generaal.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK