Goede data heeft ICT en onderzoek nodig

Nieuws | de redactie
6 februari 2013 | “ICT’ers en onderzoekers hebben elkaar nodig. Het is aan beide kanten wat inschikken.” Deltares-onderzoeker Gerben de Boer ontwikkelde met Van Oord en TU Delft een platform waar datasets, modellen en tools worden samengebracht en gedeeld. “Er komt hier data samen uit een heleboel disciplines.”

De Boer en zijn collega’s  wonnen onlangs de Nederlandse DANS&3TU.Datacentre Dataprijs voor zijn project OpenEarth. Op het SURF Research and Innovation Event vertelt hij over het project dat onderzoekers uit een veelheid aan disciplines in staat stelt makkelijk met grote hoeveelheden data aan de slag te gaan.

Data pragmatisch verbinden

“Ik werk zelf als bèta-kustonderzoeker. Je hebt dus te maken met zand, slib, water, maar ook met planten, dieren, en met governance, want er maken ook mensen en bedrijven gebruik van het strand. Dat is een heleboel data die we moesten samenbrengen. Wij hebben eigenlijk bestaande IT brokken bij elkaar gezocht en op een pragmatische manier met elkaar verbonden.”

Die data worden nu door heel veel onderzoekers gebruikt. “Het wordt ook door ecologen gebruikt bij onderzoeksinstituten als Deltares en Imares, maar ook door beleidsmakers. Wat we wilden bereiken is eigenlijk ‘empowerment to the end users’, wij zelf dus.”

Via de grote baggermaatschappijen kwam er vanuit het project ‘Building with Nature’ uiteindelijk de grootste financiering voor het grote dataproject. “Zij zagen in dat als zij werkzaamheden wilden uitvoeren zoals het opspuiten van stukken strand en duin, ze dan synergie moesten zoeken in plaats van in de clinch zouden raken met betrokkenen. Om elkaars meerwaarde te snappen is het belangrijk dat er goed onderzoek gedaan wordt. Data en tools delen is daarbij essentieel.”

Iedereen aan de slag met big data

Het platform OpenEarth ‘smeedt’ volgens De Boer grote hoeveelheden data en de tools die daarbij nodig zijn tot een werkbaar geheel. Door deze betrekkelijk eenvoudige opzet is de werkwijze ook heel generiek. “Zo generiek dat iedereen die iets met big data wil, er mee aan de slag kan. Wij hebben bijvoorbeeld big-data IT componenten uit de meteorologie voor kusten geschikt gemaakt.”

De Boer stelt dat server-based data misschien wel het belangrijkste aspect van OpenEarth is. ‘De cloudoplossing stamt eigenlijk al uit 2003. Waar je normaal data opslaat op je de C-schijf van je computer of op een disk, doe je dat nu op een http:-schijf. Je stop al je data in de cloud en omdat het om zulke gigantische hoeveelheden zal er niet zomaar iemand mee aan de haal gaan. Big data is z’n eigen beveiliging.”

Om de werkwijze die OpenEarth voorstaat te laten werken vereist zowel van ICT’ers als onderzoekers zelf een andere blik. De Boer beroept zich daarbij op The 4th Paradigm, een boek waarin John Gray de invloed van big data op de wetenschap beschrijft. “ICT’ers en onderzoekers hebben elkaar nodig. Het is aan beide kanten een beetje inschikken.”

Het land in met de cloudoplossing

Om er voor te zorgen dat onderzoekers snappen hoe er met big data gewerkt moet worden, gaat De Boer het land in om de cloudoplossing te demonstreren. “De cloudoplossing komt naar je toe deze zomer,” lacht hij. Onderdeel daarvan is ook het bezoek aan het SURF Research and Innovation Event eind februari. Daar heeft De Boer ook een duidelijke boodschap aan ICT én onderzoek. 

“Drie dingen zijn voor onderzoekers heel belangrijk. Zodra het online staat, kan er altijd maar één versie van de data zijn. De data moet gewoon op ipads en andere touchpads bekeken kunnen worden. En, alle data oplossingen moeten passen bij de bestaande tools van onderzoekers. Er komt hier data samen uit een heleboel disciplines, daar moet iedereen dan wel mee kunnen werken.”

Gerben de Boer zal spreken op het SURF Research and Innovation Event 2012 dat plaatsvindt op De Haagse Hogeschool op 28 februari. Inschrijven kan hier, het volledige programma vindt u hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK