HBO-techniek op de schop

Nieuws | de redactie
18 februari 2013 | Van de 60 opleidingen in de sector techniek van het HBO zullen er zo'n 15 tot 20 overblijven. Verbreding en modernisering van het bachelor-aanbod gaat hogescholen en bedrijven nieuwe impuls geven.

Naar aanleiding van het advies van de commissie-Van Pernis en analyses over de beste manier om de bèta-tech tekorten aan te pakken komt het HBO met een eigen redesign van de sector van technische opleidingen. De versplintering van het aanbod in steeds smallere, vaak weinig transparante vormen van onderwijsaanbod wordt met kracht teruggedraaid. Daarmee moet de herkenbaarheid van de diploma’s voor de arbeidsmarkt – en voor de studenten zelf – vergroot worden.

Helder onderscheid, meer innovatieruimte

Doordat in de loop der jaren zo’n 60 verschillende soorten techniekopleidingen in het HBO erkend zijn geworden, gingen er steeds meer ‘niches’ hun eigen onderwijsaanbod gaan uitbouwen en verbijzonderen van de rest. Het feitelijk inhoudelijk onderscheid tussen die verschillende opleidingen werd voor de bedrijven en scholieren die techniek zouden willen studeren moeilijker herleidbaar. Het gevaar nam zo toe dat het vooral als ‘vaag en moeilijk’ werd beschouwd.

De hogescholen komen binnenkort met een sectorplan waarin de opleidingen worden verbreed tot zo’n 15 à 20 helder onderscheiden typen techniek. Disciplines als Chemie, ICT en Engineering worden daardoor zowel helder in de kennis en vaardigheden die daarvoor gevraagd zullen worden, als voldoende omvattend om eigen profileringen en masteraanbod te kunnen ontwikkelen. Daarmee moet deze redesign er tevens toe gaan leiden, dat er veel minder uitval zal zijn en de attractiviteit van HBO-techniek toeneemt.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK