Promovendi voor de klas

Nieuws | de redactie
25 februari 2013 | Hoe krijgen we meer toppers voor de klas? Het ISO steekt vast in op de ISTP 2013 met een nieuwe impuls, boven op het succes van Eerst de Klas. Waarom zouden we niet postdocs als docenten motiveren? Het lerarentekort, betrokkenheid van academici bij PO en VO en de studieschuld worden zo aangepakt.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) heeft in de aanloop naar  de ‘Obama Summit’ in Amsterdam het volgende bedacht: maak het mogelijk om te promoveren naast een lerarenbaan op het primair en voortgezet onderwijs. “Het is nu veelal gebruikelijk om bij een universiteit te promoveren en om op een universiteit les te geven. In ons voorstel wordt dit gecombineerd met werk in het primair en voortgezet onderwijs. Promovendi zullen nog steeds hun PhD-graad halen aan een universiteit.”

Stap in goede richting

De studenten noemen deze opzet een stap in de goede richting om het voor jonge, excellente academici aantrekkelijk wordt om in het primair en voortgezet onderwijs een baan aan te nemen. Het doel van hun advies aan de bewindslieden van OCW is “om enerzijds kwalitatief goede docenten voor de klas te krijgen en anderzijds om het lerarentekort terug te dringen.”

“Enkele weken geleden benadrukte de Onderwijsraad het belang van goede docenten en het lerarentekort vanaf 2015. Het is nu tijd voor actie en deze mogelijkheid is een antwoord op beide uitdagingen”, zegt voorzitter Thijs van Reekum. “Het is een aanvulling op bestaande projecten, zorgt voor meer promovendi en ondersteunt de keuze voor kwalitatief sterke leraren”

Promovendi zullen in het voorgestelde advies een 50/50 aanstelling krijgen. De helft van de tijd wordt er voor de klas gestaan en de andere helft wordt er gewerkt aan een promotie. Om de kwaliteit te kunnen garanderen zal er goed moeten worden samengewerkt tussen de universiteiten en de scholen. Daarnaast zullen de “promodocs” twee aaneengesloten dagen moeten kunnen promoveren en twee doceren. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK