Studenten Nijmegen willen MOOCs

Nieuws | de redactie
27 februari 2013 | Het CvB van de Radboud Universiteit is terughoudend, maar studenten staan te springen om hun eigen MOOCs. In een open brief op ANS Online roepen zij het college op tot actie. “Er kan beter vandaag dan morgen worden begonnen met het ontwikkelen van MOOCs .”

Via woordvoerder Martijn Gerritsen laat het collegebestuur van de RU weten dat “het nog geen standpunt heeft ingenomen over het online aanbieden van colleges voor een breed publiek”. Studentenraadsleden Jelko Dijkman en Wouter Exterkate laken deze de terughoudendheid van het Nijmeegse bestuur.

Radboud moet bijblijven

In een open brief roepen zij de RU op zich zo snel mogelijk te mengen in de strijd om de student online. “Als er toch al colleges worden opgenomen: waarom dan niet meteen delen met de rest van de wereld? Het is een mooi middel om te laten zien dat de RU goed onderwijs aanbiedt. Nu niet investeren in massive open online courses, maakt dat de Radboud Universiteit snel zal achterlopen op andere universiteiten.”

Volgens de studenten biedt het aanbieden van MOOCs een mooie gelegenheid voor studenten om ook naast het reguliere aanbod, meer onderwijs van de RU te volgen. “Nu is het niet altijd mogelijk om een vak buiten je curriculum te volgen aan een andere faculteit, vanwege roosterproblemen. Door online een cursus aan te bieden, geef je studenten de kans zich naast hun studie verder te verdiepen in interessante vakken.“

Overschat fenomeen

U leest de ingezonden brief van Exterkate en Dijkman hier. De roep van studenten om online onderwijsaanbod komt tegelijk met grote kritiek van de Europese VSNU op de ontwikkeling van MOOCs. De European Universities Assocation (EUA) noemt de Massive Open Online Courses een ‘overschat fenomeen’. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK