Topsport en wetenschap vinden elkaar

Nieuws | de redactie
8 februari 2013 | De regio Twente heeft met met de focus nanotechnology bij de UTwente en Saxion een troef in handen die ook voor de topsport zeer interessant kan zijn. Lector Frits Oosterveld ziet mogelijkheden. “Het is een tactisch samenspel van wetenschap en praktijk.”

Op 7 februari kwamen in de Enschedese Grolsch Veste wetenschappers en mensen uit de sportwereld bijeen voor het symposium ‘Regio Twente: sportief en gezond!’ waar de technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van topsport werden besproken. Saxion-lector Frits Oosterveld blikt terug op een geslaagd evenement.

Een ethische discussie

“Dave Blank van de UTwente sprak over de mogelijkheden in de nanotechnologie voor de sport. Zo kun je met de speciale lab-on-a-chip techniek tegenwoordig vaak al helemaal in het lichaam monitoren hoe iemands gezondheid is, en waar mogelijk zelfs daar medicinaal op inspringen.”

De vergelijking tussen Dave Blank en de Spaanse dopingdokter Eufemiano Fuentes viel dan ook te verwachten, merkte ook Oosterveld op. “Je moet goed definiëren wat je wel of niet doping vindt. Het is een hele ethische discussie en pasklare antwoorden zijn er niet. Persoonlijk vind ik dat zolang er sprake is van zuiver natuurlijke processen dat er dan niet echt iets mis mee is.”

Niet alleen in de hoek van medicijnen en nanotechnologie zijn mogelijkheden te vinden om de topsport wetenschappelijk te benaderen. Koen Lemmink, bewegingswetenschapper van de RUG, houdt zich op een hele andere manier met topsport bezig. “Lemmink en zijn team onderzoeken de positionering van spelers op het veld ten opzichte van hoe de bal zich over het veld beweegt.”

Heel veel informatie

“Met camera’s of chips kunnen al die bewegingen worden vastgelegd om analyses op uit te voeren,” legt Oosterveld uit. “Dat geeft een ongelooflijke hoeveelheid informatie, maar tegelijkertijd kan niet iedere coach dat zomaar interpreteren dus dat vraagt in een sportorganisatie dan wel om een intermediair of iemand die dat kan vertalen.”

De ontwikkelingen die geschetst werden in de Grolsch Veste blijven ook bij de clubs niet onopgemerkt. “Twente en Heracles zijn beide geïnteresseerd in de huidige ontwikkelingen. Het is een tactisch samenspel van wetenschap en praktijk wat heel interessant kan zijn voor de topsport.” 

Volgens Frits Oosterveld is er in de regio Twente waar veel expertise is op het gebied van high tech systemen en materialen wel mogelijkheden om de in het symposium besproken kansen structureel te benutten in bijvoorbeeld een breed gedragen expertisecentrum rond topsport en technologische innovatie. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK