Blijven investeren in supercomputer

Nieuws | de redactie
29 maart 2013 | SURF is begin dit jaar uitgebreid met SURFsara en heeft daarmee een hoop rekenkracht gewonnen, vertelt directeur Anwar Osseyran in SURF-magazine. “We moeten in onze nationale supercomputer blijven investeren om kennis en expertise in Nederland te behouden.”

Anwar Osseyran had het liefst gezien dat ‘zijn’ SARA in 2003 samen was gegaan met SURF. “Ik vond het vreemd dat de nationale supercomputerdienstverlening was ondergebracht bij een organisatie die nergens echt was ingebed. We hadden wel een persoonlijke link met de Universiteit van Amsterdam, maar NWO en het ministerie van OCW hadden niets over SARA te zeggen.”

Samen onder één paraplu

Met de fusie van Stichting SURF en Stichting SARA heeft SURF er naast SURFnet, SURFmarket en SURFshare nu een derde werkmaatschappij bijgekregen. Deze werken weliswaar zelfstandig, maar er is meer sprake van afstemming. “Vroeger beconcurreerden we elkaar nog wel eens bij het aantrekken van subsidies. Nu zitten we onder één paraplu: SURF is verantwoordelijk voor alle werkmaatschappijen en moet zorgen dat het geheel voor de BV Nederland meer oplevert dan de som der delen.”

SURFsara moet de gebruikers met name ondersteunen met het bieden van heel veel rekenkracht. Die kan helpen bij complexe vraagstukken bij klimaatonderzoek, waar hele krachtige computers vereist zijn. Eén van de zaken die daar aan bijdragen is de zogeheten supercomputer die SURFsara in beheer heeft.

Op dit moment wordt de huidige supercomputer vervangen door de nieuwe Cartesius die een nog grotere rekenkracht heeft en duurzamer is. Volgens Anwar Osseyran is het van belang dat Nederland daarin bijblijft in de wereld. “We moeten in onze nationale supercomputer blijven investeren om kennis en expertise in Nederland te behouden.”

Wie heeft de snelste? 

Osseyran vertelt hoe belangrijk zulke supercomputers zijn. “Twee keer per jaar wordt de wereldwijde Top-500 van supercomputers bekendgemaakt. Dat is echt een race: wie de snelste computer heeft, komt het eerst met oplossingen voor wetenschappelijke problemen. Of met patenten voor het nationale bedrijfsleven.”

Die ‘race’ zorgt er voor dat Nederland mee doet om jaarlijks de beste jonge onderzoekers en informatici aan te trekken. Toch moet SURFsara volgens Osseyran ook wetenschappers helpen om via het netwerk andere supercomputers in Europa te benutten. “Maar ook dan moeten we in onze nationale supercomputer blijven investeren om kennis en expertise in Nederland te behouden. De ondersteuning moet lokaal blijven. Dat verwachten onze EU-partners van ons.”

Samen met het Netherlands eScience Center bestrijkt de SURF-organisatie nu alle facetten van de ICT. Via een goede samenwerking wordt de dienstverlening van de verschillende partners goed op elkaar afgestemd. “Te denken valt aan een digitale catalogus met voorbeelden waarin rekenkracht, snelle netwerkverbindingen en slimme tools optimaal worden gecombineerd. Maar de behoeften van de onderzoekers en onderwijsinstellingen vormen het uitgangspunt. Dus bottom-up.”

U leest het hele interview met Anwar Osseyran in het meest recente SURF magazine op blz 9-10. Abonneren op SURF magazine kan kosteloos via deze link.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK