Corrigeer het leenstelsel in Senaat

Nieuws | de redactie
28 maart 2013 | Econoom Bas Jacobs is één van de bedenkers van het sociaal leenstelsel. Toch ziet hij met lede ogen hoe het huidige leenstelsel nu vorm krijgt in Den Haag. “D66 en GroenLinks gebruiken hun politieke kapitaal in de Eerste Kamer niet om het voorstel van Bussemaker te verbeteren.”

In Vrij Nederland wordt econoom Bas Jacobs gevraagd naar de huidige uitvoering van het sociaal leenstelsel dat hij tien jaar geleden bedacht. “Ideeën kunnen goed zijn, in de uitwerking loopt het vaak mis.”

Leenstelsel naar Australisch model

Volgens Jacobs is een leenstelsel juist, als er naar Australisch model, via een percentage van je inkomen wordt afgelost en rente betaald. “Het kabinet heeft er van gemaakt dat het merendeel van de studenten in vaste bedragen moet aflossen, ongeacht het inkomen. Dat is geen sociaal leenstelsel.”

Bas Jacobs heeft zijn zorgen tevergeefs kenbaar gemaakt bij zowel regering als oppositie, maar moet erkennen dat de politiek weerbarstig blijkt. “De politieke werkelijkheid blijkt kortom weer eens een totaal andere dan de economische.”

Politiek breekijzer

De Rotterdamse econoom stelt dat in de Eerste Kamer ruimte ligt voor de oppositie om nog tot verbeteringen te komen bij het voorstel dat Bussemaker nu heeft neergelegd. D66 en GroenLinks gebruiken daartoe echter niet hun politieke kapitaal.

“Ze gebruiken het als politieke breekijzer om andere zaken uit hun verkiezingsprogramma te regelen. Daardoor krijgen we, als het al doorgaat, een sociaal leenstelsel met veel onvolkomenheden.” 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK