Duitse leraren in beweging

Nieuws | de redactie
25 maart 2013 | De kersverse minister Wanka investeert €500 miljoen in lerarenopleidingen na een doorbraak in de slepende kwestie rond de interne erkenning van diploma’s. Vanaf 2014 worden alle lerarendiploma’s van de deelstaten onderling erkend. Zo kunnen leraren overal in Duitsland aan de slag.

Volgens minister Johanna Wanka is nu de “basis gelegd voor aankomende docenten om in de toekomst in heel Duitsland aan de slag te kunnen. Daarnaast kan nu ook de kwaliteitsagenda voor leraren worden gelanceerd.” Tot 2023 zal jaarlijks €50 miljoen extra geïnvesteerd worden in projecten om de lerarenopleidingen te verbeteren. Deze investering was toegezegd mits alle deelstaten elkaars lerarendiploma’s zouden valideren en uniformeren.

Een normering van kwaliteit

Doel is de didactische vaardigheden van nieuwe docenten meer te laten aansluiten bij het hoger onderwijs in alle deelstaten. Dit betekent dat het curriculum moet worden herzien. Bovendien zijn de lerarenopleidingen in Duitsland door de jaren van gescheiden ontwikkeling steeds meer uit elkaar gegroeid. Het is daarom nu zaak is om eenheid te scheppen in de kwaliteitsnormering, mede vanwege de onderwijsresultaten die zwak zijn in verhouding met omliggende, toonaangevende  landen. Dat bleek enkele jaren geleden bij de roemruchte ‘PISA-Schock’ die het Duitse onderwijs in rep en roer bracht. 

Hoewel Europese richtlijnen al veel langer de mobiliteit van leraren willen bevorderen, was dit voor Duitsland altijd lastig. In de verschillende deelstaten werden zeer onderscheiden eigen examens afgenomen, die onderling nauwelijks werden ‘erkend’. De federale overheid heeft de voorbije jaren druk uitgeoefend om deze situatie te veranderen.

Staatsexamens naast BaMa

Nu is het nog zo dat bijvoorbeeld in de deelstaat Beieren de opleiding voor docent afgesloten wordt met een staatsexamen, terwijl elders de BaMa structuur is ingevoerd. In Beieren is het ook verplicht om 24 maanden stage te lopen, terwijl in andere deelstaten er een verschillende norm tussen 12 tot 18 maanden bestaat. Ook kunnen studenten geen stage lopen in scholen van andere deelstaten met als gevolg dat in 2012 700 studenten geen geschikte stage konden vinden.

De verschillende deelstaten willen er nu eveneens voor dat de toelatingseisen voor de lerarenopleidingen uniform worden gemaakt evenals de voorschriften voor stages en dergelijke. Als de nieuwe generatie studenten voor de klas komt, kunnen ze vanaf in heel Duitsland aan de slag. Dit zal de mobiliteit van de leraren een stevige impuls kunnen geven.

Johanna Wanka gaf vorige week tijdens een tour langs kennisinstellingen een lezing waarin zij zei dat de federale overheid betrokken wil zijn bij de kwaliteit van de lerarenopleidingen. “Om kwaliteit te kunnen bieden, moet je ook perspectieven in het vooruitzicht stellen. Daarom willen we met deze financiële bijdrage ook kwaliteitsverbeteringen in het onderwijs verstevigen die zeer nodig zijn.“


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK