Kind niet van deadline naar deadline

Nieuws | de redactie
22 maart 2013 | Kinderen spoeden zich onder druk van hun ouders van deadline naar deadline. Alles moet volgens de norm, maar hoe leren kinderen zich nog vrijelijk ontwikkelen, vraagt lector Dieuwke Hovinga van de Hogeschool Leiden zich af in haar rede. Zij bepleit een verschuiving van deadline naar lifeline.

“Hoe kunnen kinderen zich nog openen voor leren en ontwikkelen? Voor willen, kunnen en creëren?” Die vraag stelde Dieuwke Hovinga, lector Natuur & Ontwikkeling Kind, zichzelf en het publiek op 20 maart bij haar inaugurele rede. Volgens Hovinga moeten kinderen af van het strakke stramien van deadlines en normen waarin ze door ambitieuze ouders soms worden geperst.

Minder hollen

“We leven in een tijd waarin dynamiek hoog in het vaandel staat. We hebben flexplekken. We multitasken en we zijn altijd bereikbaar,” zegt Hovinga. In dat ritme nemen ouders ook vaak hun kinderen mee en dus moet ook het leren lopen en leren lezen volgens gestelde deadline geschieden.

De Leidse lector pleit er voor dit hollen van deadline naar deadline los te laten en meer gebruik te maken van de natuur als pedagogische ruimte voor het kind. “Natuur is voor kinderen een krachtige speel- en leeromgeving waarin zij hun eigen zijns-, denk – en handelingskracht kunnen ontwikkelen.”

Gebruik van groene schoolpleinen

Het lectoraat Natuur & Ontwikkeling Kind richt zich op de betekenis en het belang van natuur voor de ontwikkeling van kinderen en is een samenwerkingsverband tussen Hogeschool Leiden, Stichting Veldwerk Nederland en Thomas More Hogeschool.

Voorafgaand aan de inaugurele rede van Hovinga vond een minisymposium over het onderwerp plaats, de aanwezigen konden kiezen uit een gevarieerd aanbod aan workshops en masterclasses. Enkele voorbeelden hiervan zijn: integraal gebruik groene schoolpleinen, kind en dier, vuur, natuur en de taalontwikkeling van kinderen.

 De lectorale rede van Dieuwke Hovinga is hier op te vragen


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK