Les in ondernemerschap gewenst

Nieuws | de redactie
12 maart 2013 | Nederlandse studenten starten relatief vaak een onderneming, meldt de Global University Entrepreneurial Spirit Students’ Survey. Met 3% ligt het percentage echter ook hier niet al te hoog. Elders is het 2%. “Educatie op het gebied van ondernemerschap is broodnodig.”

Het is voor het eerst dat ook Nederland meedoet aan de internationale survey. Onder leiding van het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE) van de EUR werden 13.000 Nederlandse studenten ondervraagd. Het GUESS-onderzoek laat zien dat Nederlandse studenten relatief iets vaker een onderneming starten tijdens hun studie (3% tegenover 2%) dan hun buitenlandse collega’s.

HBO’ers meer ondernemingsgezind

Het percentage van de mensen die in de jaren na afstuderen alsnog besluit zelf te gaan ondernemen groeit wel. Is dat direct na afstuderen slechts 10%, vijf jaar later heeft die één op de drie respondenten die intentie. Niet geheel verrassend zijn studenten economie en bedrijfskunde het meest geneigd om ondernemer te worden. Ook zijn HBO’ers meer ondernemingsgezind dan academische studenten.

Het onderzoek is er niet alleen op gericht om de ondernemingszin van studenten te peilen. Er wordt tevens gekeken naar de op universiteiten en hogescholen aanwezige programma’s om ondernemerschap te stimuleren. Hier valt op dat deze programma’s wel aanwezig zijn, maar dat studenten vaak niet op de hoogte zijn van de mogelijkheden.

Educatie is broodnodig

Prof.dr. Roy Thurik, hoogleraar Economie en Ondernemerschap aan de Erasmus Universiteit Rotterdam maakt zich zorgen over het gebrek aan ondernemerschap bij Nederlandse studenten. “We hebben het hier over beleid voor groeiend ondernemerschap. Educatie op het gebied van ondernemerschap is broodnodig.”

“Nederlandse studenten willen helaas relatief weinig uren besteden aan het opzetten van een eigen bedrijf. Ze moeten echter wel begrijpen dat het beginnen van een eigen bedrijf veel tijd kost.”

U leest het volledige rapport hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK