Nederland in Top 5 WO-reputatie
Volgens Phil Baty, redacteur van de THE Ranking wordt de lijst aangevoerd door een groep van zes ‘supermerken’ die de rest van de universiteiten in reputatie en prestige ver achter zich laten. Naast Harvard, gaat het in dat geval om MIT, de University of Cambridge en Oxford in Groot-Brittannië en Berkeley en Stanford.
TU Delft het beste
De TU Delft scoort met een plek tussen de 50 en 60 het beste in de Ranking die de reputatie van wereldwijde universiteiten meet op basis van de mening van 16,639 gerenommeerde wetenschappers die hun top 15 moesten doorgeven. Na Delft is de Universiteit Leiden de beste Nederlandse universiteit, de UvA en de UU dalen licht naar een plek tussen de 80 en 90.
Volgens onderwijsminister Jet Bussemaker is de Nederlandse klassering “een bevestiging van wat we eigenlijk al weten: de Nederlandse universiteiten hebben gewoon een uitstekende reputatie. Nederland staat met maar liefst vijf universiteiten in de top 100, evenveel als Duitsland. Alleen de VS, het Verenigde Koninkrijk en Australië doen het beter.”
Volgens Phil Baty is het meten van de reputatie weliswaar nogal subjectief, maar is het in ‘today’s highly competitive global marketplace’ wel een factor van belang voor universiteiten. “It has serious real-world-impact – helping to attract top students and academic talent, and encouraging industrial investments and benefactions.”
VS en Groot-Brittannië verliezen terrein
Hoewel de Verenigde Staten en Groot-Brittannië de lijst nog altijd domineren, signaleert Baty wel een verschuiving. “New forces in higher education are emerging, especially in the East Asian countries that are investing heavily in building world-class universities, so the traditional elite must be very careful. In the three years that the World Reputation Rankings have been running, we have clear evidence that the US and the UK in particular are losing ground.”
Voor Nederland valt op dat het universitaire landschap over het geheel gezien een goede reputatie geniet, maar dat het zoals Baty stelt ‘geen Harvard of Cambridge heeft’. Jet Bussemaker beaamt dit. “Een brede oriëntatie van instellingen en brede toegankelijkheid is iets om te koesteren.” Tegelijk is de minister het met Baty eens dat er meer specialisatie moet komen.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
“Schade door aangekondigde langstudeerboete doet zich nu al voor”
Stop met studentevaluaties: ze bedreigen de academische vrijheid
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”