Nederland lijkt op Cyprus

Nieuws | de redactie
25 maart 2013 | Op welk land lijkt Nederland qua hoger onderwijsbeleid nog het meest? Op Cyprus. Dat constateert Jo Ritzen in de EEU-studie naar de impact van de eurocrisis op het kennisbeleid.

Nederland zit in het EEU-overzicht van de typologie van het beleid in een opvallende groep. Namelijk bij die landen die beperkingen aanbrengen in zowel de publieke investeringen in de instellingen als in de financiering die de toegankelijkheid van het hoger onderwijs moet aanmoedigen, zoals studiebeurzen.

In de kopgroep

In een vergelijking van de hoger onderwijssystemen in Europa laat Ritzen zien, dat ons land op alle drie de kernaspecten van een sterk hoger onderwijs in de kopgroep zit. Daarin zijn nog vier landen te vinden die zo voor de dag weten te komen: Cyprus, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Deze viif landen kennen de volgende drie wezenlijke kenmerken in hun hoger onderwijs: de mate van autonomie voor het voeren van een eigen beleid door instellingen is hoog, er is sprake van aanzienlijke publieke investeringen in de hogescholen en universiteiten en de financiële ondersteuning voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs is relatief hoog

Afwijkend van de kopgroep 

Bij de vijf  landen in de kopgroep is er echter slechts een ander EU-land, dat een systematisch bezuinigingsbeleid voert en dat is Cyprus. “These changes could have long-term consequences for knowledge economies,” zegt een van de onderzoekers, dr. Hoareau, over deze trends.

Opvallend gegeven uit het EEU-rapport is, hoe somber gestemd de respondenten vanuit het Nederlands hoger onderwijs zijn over de richting van het hoger onderwijs en het beleid. Zij verwachten op zowel het aspect van de autonomie als op het punt van de investeringen in instellingen en toegankelijkheid een verdere vermindering van ruimte en mogelijkheden.

Ritzen en de zijnen zetten daar deze kerngedachte tegenover: “Universities will increase their performance if they are ‘empowered’. Empowerment expresses the room provided by national policies (in the form of sufficient resources and an appropriate regulatory environment) to tailor their contribution to the need of the economy.”

U kunt met Ritzen en HO-voorlieden als Karl Dittrich, Marijk van der Wende en Hans Schutte (OCW) in debat over dit  rapport en de gevolgen: 10 april bij het Amsterdam University College. Meer info en aanmelding hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK