Nobelwinnaar naar Maastricht

Nieuws | de redactie
25 maart 2013 | Aaron Ciechanover uit Haifa kreeg in 2004 de Nobelprijs voor Chemie en wordt nu hoogleraar aan de UM. Hij is de tweede Nobelprijswinnaar op rij die het researchinstituut GROW binnenhaalt.

Vorig jaar bekleedde de Duitse wetenschapper Harald zur Hausen van het Deutsches Krebsforschungszentrum in Heidelberg de Tefaf Oncology Chair. Zur Hausen kreeg in 2008 de Nobelprijs voor Geneeskunde voor zijn ontdekking van het zogenoemde humaan papillomavirus (hpv) en de relatie tussen dit virus en baarmoederhalskanker.

Aaron Ciechanover is verbonden aan het Israel Institute of Technology in Haifa. Hij geldt als expert op het gebied van eiwitafbraak in de cel. Dit is een uitermate belangrijk onderzoeksgebied, aangezien tal van aandoeningen en ziekten (zoals kanker, neurodegeneratie, hartfalen en spierdystrofie) het gevolg zijn van problemen bij eiwitafbraak in de cel.

Nieuwe medicijnen en behandelingen

Op de Tefaf-leerstoel in oncologie kan professor Ciechanover een bijdrage leveren aan het Maastrichtse onderwijs en onderzoek op dat gebied. Tevens zal hij een interessante kennisbron vormen voor de andere onderzoeksinstellingen in Maastricht, ook bij het UMC+, omdat ook zij zich bezighouden met onderzoek naar ziektes die worden veroorzaakt door verkeerde eiwitafbraak. Inzicht in dit fenomeen kan belangrijk bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen of andere behandelrichtingen voor deze aandoeningen.

Naast zijn inaugurele rede op 4 april zal hij het komend jaar een reeks master classes gaan leiden. Hierbij wordt hem de gelegenheid geboden om internationale sprekers van naam uit te nodigen. De eerste master class is op de dag van de inaugurele rede.«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK