Rector Lex Bouter vertrekt bij VU

Nieuws | de redactie
29 maart 2013 | De onrust in de organisatie van de Vrije Universiteit heeft rector magnificus Lex Bouter er toe genoopt zijn werk stop te zetten, zo meldt NRC. Aanleiding is de vertrouwensbreuk die is ontstaan tussen de decanen, het CvB en de verschillende faculteiten in Amsterdam.

In een eerste reactie prijst de Raad van Toezicht weten het vertrek van Bouter, die terugkeert naar de wetenschap, de vertrekkend rector. “Onder leiding van Lex Bouter heeft onderzoek van de VU een grote vlucht genomen, zoals blijkt uit de wetenschappelijke rankings. Wij zijn hem daar zeer dankbaar voor.”

Onwerkbare situatie

Niettemin wordt duidelijk dat de situatie op de VU dusdanig onwerkbaar is geworden dat de Ondernemingsraad al had aangegeven “dat het college van bestuur nu zelf conclusies moet trekken uit de opstelling van de decanen.”

Aanleiding voor de onrust is een rapport, in handen van NRC,  waaruit duidelijk wordt dat als de VU nu een instellingstoets door de NVAO zo ondergaan, deze niet gehaald zou worden. De Amsterdamse universiteit vroeg daarom in februari al uitstel aan. 

Lex Bouter die sinds 2006 rector van de Vrije Universiteit was, zal zijn werkzaamheden als medisch bioloog nu gaan hervatten. Collegevoorzitter René Smit zal, zo wordt gemeld, zijn termijn op de VU wel af gaan maken.

Fusieplannen UvA en VU

Wat de ontwikkelingen op de VU gaan betekenen voor de fusieplannen van UvA en VU is nog onduidelijk. De beide universiteiten zijn in vergevorderd stadium voor het stichten van een Amsterdam Faculty of Science waarin de bètafaculteiten van beide universiteiten zullen worden samengevoegd.

Studentenpartijen van de UvA hebben zich inmiddels tegen de voornomen plannen gekeerd. Zo vraagt studentenpartij Ons Kritisch Alternatief de Onderwijsinspectie om de besturen van beide universiteiten door te lichten voor tot deze grote operatie wordt overgegaan. “Het gaat om ‘maximaal’ 120 miljoen euro, terwijl de universiteitsbestuurders keer op keer een slechte beurt maken bij grootschalige projecten.” Ook de grootste studentenpartij Mei roept op de samenwerking stop te zetten. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK