Van Kennisland naar Canada

Nieuws | de redactie
26 maart 2013 | Joeri van den Steenhoven, oud-voorzitter en oprichter van Nederland Kennisland, wordt de chef van Solutions Lab in Toronto. Dit nieuwe centrum gaat de sociale innovatie in Canada op de kaart zetten vanuit het MaRS-hub dat vorig jaar goed was voor 1500 nieuwe banen.

Het Solutions Lab is een nieuw initiatief vol ambitie. De gift van 10 miljoen dollar die MaRS oprichter John Evans beschikbaar stelt om de start van het lab mogelijk te maken, laat dat al blijken. Het lab gaat nieuwe oplossingen ontwikkelen die het leven van burgers en gemeenschappen in Canada moeten verbeteren. Sociale innovatie met als uiteindelijk doel te komen tot systeeminnovaties. Daartoe wordt samengewerkt met overheden, maatschappelijke organisaties, liefdadigheidsfondsen, universiteiten en bedrijfsleven.

Ondersteuning en patenten 

Solutions Lab is onderdeel van MaRS Discovery District, een van de grootste stedelijke innovatiehubs ter wereld. Deze organisatie in het hart van Toronto helpt bijna 20 universiteiten, academische ziekenhuizen en onderzoeksinstituten om hun kennis naar de markt te brengen. Kernactiviteit is het ondersteunen van startups in sectoren als medisch, cleantech, high tech materialen, ICT en entertainment. 

Ook voeren zij het beheer van alle patenten van de aangesloten kennisinstellingen. In deze hub is ook het instituut van Richard Florida gevestigd. De organisatie bestaat sinds 2005 en heeft sindsdien een indrukwekkend track record opgebouwd. De start-ups binnen MaRS hebben alleen in 2011 al zo’n 277 miljoen Canadese dollar aan investeringen opgehaald en 1500 nieuwe banen geschapen. Het komend jaar zal het gebouw in omvang verdubbelen om meer starters en private R&D-labs ruimte te bieden. 

Internationale zoektocht

De benoeming van Joeri van den Steenhoven kwam tot stand na een wereldwijde zoektocht. Voor Solutions Labs is onderzoek gedaan naar succesvolle initiatieven elders in de wereld, zoals IDEO.org (USA), Nederland Kennisland, Mindlab (Denemarken) of Helsinki Design Lab. Ook is internationaal gezocht naar iemand die het nieuwe lab kon gaan leiden. Dat werd Kennisland-oprichter en oud vice-voorzitter van de LSVb Van den Steenhoven. 

Zijn opdracht wordt om met nieuwe en innovatieve benaderingen voor Canada’s maatschappelijke uitdagingen te komen en het Solutions Lab op te bouwen tot een internationaal gerenommeerde speler. Dat moet niet alleen de Canadese samenleving slimmer maken, maar ook de startende bedrijven in MaRS uitdagen en verder helpen. “I’m proud we have attracted one of the pioneers in the global social innovation field to join the MaRS team.”, zegt Ilse Treurnicht, CEO van MaRS Discovery District.

Canada kennisland 

Over de bijzondere attractie van Canada als kennisnatie zei Richhard Florida in zijn interview met ScienceGuide enkele jaren geleden al het volgende: “Nederland kan een echt geïntegreerde [innovatie-]aanpak realiseren, die potentie heeft het. Denk wel aan de forse omslag die dan de overheidssector en het hoger onderwijs en beroepsonderwijs moeten willen maken als meest onbeweeglijke instituties in het licht van de creatieve economie.”

“Een interessant, succesvol model voor een creatieve samenleving en economie biedt Canada, naar mijn mening. Het kent een zware nadruk op de kennis- en innovatieontwikkeling én op zijn ‘mozaïeksamenleving’. Het laat ruimte voor vele identiteiten van burgers en groepen, in vele verschillende gedaanten en rollen in die samenleving. Je kunt er van alles zijn, zus en zo, dit en dat tegelijk, én Canadees.”

Na zijn vertrek bij Kennisland in 2011 ging Joeri van den Steenhoven aan de slag als zelfstandig adviseur. Hij werkte in London bij de opstart van de Young Foundation en was bestuurder en toezichthouder bij de Lisbon Council in Brussel. Ook werkte hij voor het Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Nuffic en Actal en ondersteunde hij de Hogeschool Arnhem en Nijmegen bij het realiseren van hun prestatieafspraken. De plannen van de HAN hiervoor werden door de Review Commissie van Van Vught als excellent beoordeeld.

Vanuit Toronto zal Joeri van den Steenhoven voor ScienceGuide en ScienceGuide.EU een column bijhouden over zijn ervaringen in Canada en het wereldwijde debat over innovatie en kenniseconomie.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK