Consumentenrecht in de Caraïben

Nieuws | de redactie
18 april 2013 | Europese consumentenbescherming is vastgelopen in een brij van kleine lettertjes. Daarom moeten we ons laten inspireren door landen waar consumentenbescherming nog in de kinderschoenen staat, vindt onderzoeker Viola Heutger.

“Als je in Europa een lening afsluit of een auto wilt kopen, word je bedolven onder een grote hoeveelheid informatie over je rechten als consument. Om consumentenbescherming effectief te laten zijn, zullen we nieuwe wegen moeten vinden. Het moet laagdrempeliger”, zegt Heutger.

Met haar onderzoeksvoorstel om de implementatie van consumentenwetgeving in Suriname te bestuderen, won Viola Heutger op de Haagse onderzoeksdag de Pim Breebaart Research Award 2013 van De Haagse Hogeschool. Deze  prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een medewerker van De Haagse Hogeschool die een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd.

CARICOM, de Caraïbische EU

Viola Heutger is onderzoeker bij het Centrum voor Lectoraten en Onderzoek en lid van de kenniskring van het lectoraat European Integration. Als specialist consumentenrecht en mededingingsrecht houdt zij zich bezig met de implementatie van CARICOM-wetgeving in Suriname en in de Caraïben.

In de CARICOM, de Caraïbische gemeenschappelijke markt, wordt op dit moment gewerkt aan de uitwerking van een consumentenbeleid, dat op het Europees en Nederlands recht is geïnspireerd, maar moet voldoen aan een andere context.

Samenwerking met Suriname?

Heutger vraagt zich af welke lessen Europa – met z’n doorgeschoten wetgeving – kan leren van de recenter ontwikkelde consumentenwetgeving in de Caraïben. “Zo is het belangrijk dat je eenvoudige manieren hebt om kleine geschillen te beslechten”, zegt Heutger.

Viola Heutger werkte eerder als decaan aan de juridische faculteit op Curaçao. Met het grote aantal studenten aan De Haagse Hogeschool ziet zij ook mogelijkheden voor meer structurele samenwerking, bijvoorbeeld met het Lim A Po Institute for Social Sciences in Paramaribo (de voormalige vestiging van de Hogeschool InHolland in Suriname).

Een beeld en een buitenlands verblijf

Met de Pim Breebaart Research Award wil De Haagse Hogeschool onderzoek bij De Haagse Hogeschool zowel intern als extern op de kaart zetten. Het gaat om onderzoek dat herkenbaar bijdraagt aan het oplossen van een actueel vraagstuk. De prijs is – naast een oorkonde en een beeld – een verblijf van enkele weken (aan een onderzoeksinstelling) in het buitenland. 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK