Data delen moet beloond

Nieuws | de redactie
15 april 2013 | Het openbaar delen van onderzoeksdata gebeurt nog te weinig. Een beloningssysteem voor wetenschappers moet daar volgens Knowledge Exchange verandering in brengen. Eurocommissaris Máire Geoghegan Quinn onderschrijft die conclusie: “Dit rapport komt precies op tijd.”

In een overzichtsrapport opgesteld door Rodrigo Costas, Ingeborg Meijer en Paul Wouters van de Universiteit Leiden in opdracht van Knowledge Exchange wordt in gegaan op manieren om het delen van data te bevorderen. Een beloningssysteem op basis van kwantitatieve data en het goedkoper maken van het delen van grote hoeveelheden data moeten dit gaan bevorderen.

Negatief over data delen

In het rapport ’The Value of Research Data – Metrics for datasets from a cultural and technical point of view’ wordt het belang aangegeven van een mentaliteitsverandering onder wetenschappers. Die zijn nu nog vaak negatief over het delen van data. De ontwikkeling van een standaard voor het opslaan, publiceren, identificeren en citeren van datasets moet die houding veranderen.

Gegevensuitwisseling is belangrijk voor de wetenschappelijke vooruitgang en de kennisbevordering. Er zijn echter nog steeds beperkingen en belemmeringen waardoor deze uitwisseling niet massaal plaatsvindt. Wellicht het grootste probleem is dat gegevensuitwisseling tussen wetenschappers nog steeds niet erg gebruikelijk is. In het rapport wordt daarom inzicht geboden in het instrumentarium dat beschikbaar is voor het stimuleren en belonen van gegevensuitwisseling en -publicatie binnen de eigen academische gemeenschap.

Impact verhogen

Máire Geoghegan Quinn, de Europese Commissaris van Onderzoek, Innovatie en Wetenschap ziet het rapport als een welkome bijdrage voor de ontwikkeling van de Europese open access-gedachten. “De Europese Commissie is toegewijd aan het verhogen van de impact van publiek gefinancierd onderzoek door de resultaten in open access beschikbaar te maken.”

Volgens Geoghan Quinn zal deze gedachte de standaard zijn voor publicaties uit EU-gefinancierd onderzoek in het Horizon 2020-programma. “We overwegen een pilot te starten om te onderzoeken op welke manieren onderzoeksdata open access beschikbaar kunnen worden gemaakt. Alle bijdragen aan dit debat zijn welkom. Dit rapport komt precies op tijd.”

U leest het volledige rapport hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK