De bouwsector vlot trekken

Nieuws | de redactie
22 april 2013 | De huidige crisis heeft een grote weerslag op de vastgoedsector. Hoe haal je die uit het slop met duurzame oplossingen voor onder meer leegstand? Onderzoek van Saxion-studenten brengt hen “in de frontlinie van deze maatschappelijke discussie,” stelt lector John van den Hof.

Op 25 april brengt John van den Hof in Deventer gemeenten, provincie , vertegenwoordigers van de vastgoedsector en studenten van Saxion bij elkaar om met elkaar te praten over de toekomst van duurzame gebiedsontwikkeling. “Een jaar geleden zijn onze studenten in opdracht van Provincie Overijssel aan de slag gegaan met onderzoeken van alternatieve verdienmodellen hiervoor.”

Studenten in de frontlinie

Volgens Van den Hof wordt er op dit moment veel geschreven en bedacht voor de huidige problematiek in het vastgoed. “We willen de bouwsector met z’n allen weer vlot trekken in deze crisis. Het is goed dat onze studenten op deze manier mee doen in de frontlinie van deze maatschappelijke discussie.”

Die studenten zijn het afgelopen jaar bezig geweest met de vraag hoe partijen weer verleid kunnen worden om te investeren in huizen of nieuwe kantoren. “De problemen zitten hem daarbij in de vraag en als er wel vraag is, in de financiering van die vraag. Veel banken staan op dit moment niet zo te springen om krediet te verstrekken op dit punt.”

Vastgoed verduurzamen

Van den Hof ziet bij de studenten interessante inzichten ontstaan over hoe op deze problemen in te springen. Inzichten die ook al echt tot concrete plannen hebben geleid. “Twee studenten hebben onderzoek gedaan naar de instrumenten voor duurzame ontwikkeling in het Kennispark Enschede.

Vanuit die analyse zijn ze met het idee voor een ‘revolving fund’ gekomen, een fonds waaruit investeringen voor de verduurzaming van vastgoed gedaan kunnen worden. De opbrengsten van die verduurzaming kunnen dan weer terugvloeien in dat fonds.”

Dat plan wordt op dit moment serieus overwogen in Enschede en de hoop is er dat studenten op grotere schaal zo de aansluiting met de bouwsector vinden. “Daar is de bijeenkomst op 25 april ook voor bedoeld. Studenten moeten in gesprek komen met partijen waar ze straks in hun werk mee te maken krijgen. Ze moeten zien wat de belangen van partijen zijn, en zichzelf inzicht verschaffen in het politieke speelveld dat daar omheen hangt.”

Aanmelden voor de bijeenkomst kan hier. De publicatie ‘U verdient beter’ leest u hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK