De Russen komen, maar waar zijn wij?
‘In het artikel “De Russen komen’ citeert ScienceGuide de teleurstelling van de Russische delegatie over de afwezigheid van een HBO vertegenwoordiging bij hun grote bijeenkomst met het Nederlandse HO. President Poetin nam bijna vijftig rectores en HO-beleidsmakers mee naar Amsterdam waaronder hun chef, Evgeny Ugrinovich, die Nederland goed kent. Het HBO schitterde door afwezigheid, iets dat ook door VNSU-chef Karl Dittrich werd gesignaleerd.
Tegelijkertijd lezen we op ScienceGuide.eu over de Russische ambities richting glocalized universities bij monde van Ural-rector Victor Koksharov. Kortom, typisch het geval van een gemiste kans en foute prioriteitsstelling.
Leergierig en slim
Gelukkig heeft mijn werkgever, Hogeschool Inholland, wel veel contacten in Rusland en komt daar veel uit. Een recent voorbeeld: collega Tatiana Barchuk en haar collega’s van de Domein MFR zijn net terug van Rusland op uitnodiging van de Staatsuniversiteit van Togliatti, waar zij les hebben gegeven bij School of Economics en bij de Faculteit van Sociologie en journalistiek. Zij hebben bovendien projecten van studenten begeleid.
Zo heeft Hogeschool Inholland ook contacten in Moskou en andere Russische steden. Ik zelf smaak het genoegen van inmiddels vele Russische publicaties, met dank aan mw. Barchuk die mij met raad en daad terzijde staat. Daaronder is ook een aantal op het prestigieuze S&TRF, de Science &Technologie site van de verenigde Russische universiteiten en de staatsuniversiteit Moskou. Ook kon ik publiceren in het tijdschrift voor marketing Marketers Digest. Daarnaast publiceer ik op Delovoy Mir en op Club.Cnews, het Russische Nu.nl. En zo kan een Nederlandse lector plotseling een veelgelezen auteur worden in een heel groot land.
Mijn ervaringen zijn erg positief. De Russen die ik ontmoet, zijn erg leergierig, slim en in voor samenwerking. Zij staan erg open voor Westerse ervaring en kennis en hebben grote behoefte hun eigen inzichten en uitgangspunten te toetsen aan onze ervaringswereld.
Een verademing
Het is heel stimulerend, en ontroerend, om concrete vragen te krijgen uit Rusland van mensen die onze kennis en opvattingen proberen in te passen in hun referentiekader. Zo ben ik bijvoorbeeld door S&T RF uitgenodigd naar Moskou te komen op hun kosten – en dat is heel wat voor Russen – om de mogelijkheden van een gemeenschappelijk congres te bespreken. Internationale kennisvalorisatie zal ik het maar noemen.
Daarbij valt mij op, dat Russen veel minder gevoelig zijn voor grote (Amerikaanse) namen en veel meer reageren op inhoud. Een verademing. Het ‘Harvard’ monopolie is gelukkig nog niet doorgedrongen daar.
Op de dagen van het seminar met de Russische HO wereld had het HBO het kennelijk even te druk met accreditaties en reorganisaties? Het Nederlands onderwijs laat zo heel veel kansen in Rusland liggen. Er zouden meer van dat soort projecten zoals dat van Togliatti moeten komen. Men wacht op ons. Maar waar zijn wij?’
Frans van der Reep is lector Digital World bij de hogeschool Inholland
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap
Taal- en rekentoetsen hebben lerarentekort vergroot maar kwaliteit pabo niet verbeterd