Doktor Kanzlerin

Nieuws | de redactie
9 april 2013 | Angela Merkel komt naar Nijmegen om een eredoctoraat te krijgen. “Ondanks de economische crisis blijft ze geld vrijmaken voor fundamenteel onderzoek, omdat ze gelooft dat dit essentieel is voor de ontwikkeling van haar land,” zegt CvB-voorzitter Gerard Meijer. En voor Europa is de vroegere bèta-onderzoekster “een boegbeeld.”

Erepromotor en rector magnificus Bas Kortmann zegt het zo: “Merkel zet zich in voor de toekomst van een stabiel en veilig Europa. Een Europa dat met elkaar samenwerkt en welvaart en welzijn biedt aan alle Europeanen. Met herkenbaar leiderschap draagt zij bij aan ‘vernieuwd vertrouwen’ dat essentieel is voor de onderlinge verhoudingen in Europa.” De uitreiking van het eredoctoraat zal plaatsvinden op 23 mei in het kader van het lustrum van de Radboud Universiteit.

Britse humor

Angela Merkel heeft niet vaak persoonlijk gesproken over hoe in haar de wetenschapper en politica soms met elkaar moeten strijden en ook van elkaar leren. Dat deed Merkel wel toen zij in 2010 de hoogste onderscheiding kreeg bij de 350e verjaardag van de Britse wetenschapsacademie, de Royal Society.

Met bijna Brits-onderkoelde humor vertelde zij toen: “Das Schöne an der Wissenschaft ist: Kaum hat man eine Antwort darauf gefunden, was die Welt zusammenhält, tauchen auch schon wieder neue Fragen auf. Wenn ich das sagen darf: Als ich von meinem Leben als Physikerin und Wissenschaftlerin in das politische Leben übergewechselt bin, war es vielleicht die größte Veränderung, dass es in der Wissenschaft gar nichts zählt, wenn man zweimal dasselbe sagt, dass es aber in der Politik unbedingt erforderlich ist, dass man mindestens zehnmal dasselbe sagt, bis es eine relevante Menge der Bevölkerung auch wirklich aufgenommen hat.”

Al zo veel vergeten…..

Daar moet de wetenschapper zich ook zelf verantwoordelijk voor voelen en actief op inspelen, vindt Merkel. Een onderzoeker en academicus is ook medeburger en maatschappelijk betrokkene. “Die Expertise, das Fachwissen, die Fachausdrücke sind zwar wunderbar, aber die großen Wissenschaftler ihrer Zeit konnten ihre schwierigen Forschungsaufgaben auch immer in einfachen Worten so darlegen, dass sie die Nachbardisziplinen und vielleicht auch naturwissenschaftlich nicht gebildete Menschen verstehen konnten. Deshalb ist mein Plädoyer in Deutschland immer wieder, sich der Gesellschaft zu öffnen.”

Met enige zelfspot zei de Kanzlerin tegen de Britten die haar zo eerden, dat de onderscheiding die zij kreeg haar ook een beetje pijn deed, als een “schmerzliche Erinnerung daran, was ich aus der Zeit als aktiv arbeitende Naturwissenschaftlerin alles vergessen habe. Aber es ist auf der anderen Seite eine große Herausforderung für mich, das Wissen über die generellen Zusammenhänge von wissenschaftlicher Arbeit, das in meinem Kopf verblieben ist, in politische Handlungen umzumünzen. Das macht mir immer wieder Spaß.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK