Eindhoven aan kop
Bij de editie van 2009 had 10,5 procent van de wetenschappelijke output van de TU/e ook een auteur uit het bedrijfsleven in de auteurslijst. Nu, vier jaar later, is een groei van nog eens zo’n vijftig procent genoteerd. Nederland doet het op het punt van de samenwerking met de industrie erg goed in deze wereldwijde ranking. In de top-25 staan ook Delft (2), Wageningen (18) en Twente (24).
Samenwerking gegroeid
“Het feit dat we al jaren op rij bovenaan staan in de CWTS-lijst, bevestigt de stabiliteit van deze unieke, intensieve samenwerking van de TU/e met het bedrijfsleven in Nederland, en specifiek de hightech in de regio Brainport Eindhoven. Ook mooi om te zien is dat de samenwerking stevig is gegroeid,” zegt de Eindhovense collegevoorzitter Arno Peels.
“Dat onderstreept het succes ervan. Alle partijen zien er zoveel waarde in dat ze er extra in investeren. Ik denk dat we door onze focus op de strategsiche thema’s en wetenschapsgebieden van Health, Energy and Smart Mobility nog herkenbaarder zijn voor het bedrijfsleven, wat bijdraagt aan de uitstekende positie op deze ranking.”
VS nog altijd dominant
Het CWTS rangschikt voor zijn lijst de 500 universiteiten met de hoogste wetenschappelijke output. Er zijn meerdere indicatoren, waaronder samenwerking met de industrie. In de rangschikking naar wetenschappelijke kwaliteit staat de TU/e op plek 94. De VS is nog steeds de dominante speler in de wetenschap. Net als voorgaande jaren is MIT de universiteit met de hoogte citatie impact ter wereld.
In de Leiden Ranking 2013 vinden we ook een aantal nieuwkomers. Deze universiteiten zijn bijvoorbeeld afkomstig uit China (37, zes nieuwkomers), Iran (vijf nieuwkomers) en Brazilië (10, twee nieuwkomers). Deze nieuwkomers vinden we terug in de staart van ranglijst.
De volledige ranking vindt u hier
Meest Gelezen
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap
Nederlands hoger onderwijs “negatieve uitschieter” op kansengelijkheid, toont OESO-rapport