Geen malaria wel stroom

Nieuws | de redactie
25 april 2013 | Wageningen wil in een 4 jaar durende campagne op het Keniaanse eiland Rusinga malaria uitroeien. Dit moet gebeuren zonder insecticiden maar met 4000 muggenvallen. Als mooie bijkomstigheid krijgen de eilandbewoners ook eindelijk toegang tot elektriciteit.

Willem Takken, leider van het onderzoek: “Uiteindelijk willen we malaria op Rusinga volledig uitroeien. En dat op een milieuvriendelijke en duurzame manier. Bij veel gebruik van insecticiden worden de muggen, die de verspreiders van de ziekte zijn, ongevoelig voor de middelen. Dat maakt de bestrijding van malaria steeds lastiger en milieubelastender.

Omdat we in onze aanpak een natuurlijke lokstof gebruiken, belasten we het milieu niet en is het heel onwaarschijnlijk dat de muggen ‘resistent’ worden tegen het wegvangen. De muggen hebben namelijk de aantrekking door de geurstof nodig om te kunnen overleven. Ze hebben mensenbloed nodig voor hun voeding. De muggen kunnen mensen vinden doordat ze de geurstof ruiken die zwetende mensen produceren.”

Betere leefomstandigheden

Een eerdere pilot bij 18 woningen liet al zien dat de vallen effectief zijn en dat de lokale bevolking graag gebruik maakt van de vallen. Dat laatste heeft ook te maken met het feit dat bij iedere woning naast muggenval ook een zonnepaneel geïnstalleerd werd. Op Rusinga, een eiland in het Victoriameer, is namelijk geen elektriciteitsnet aanwezig, terwijl de Suna-val wel elektriciteit nodig heeft.

Met het zonnepaneel werden tevens een oplaadpunt voor de mobiele telefoons en twee lichtpunten in de woningen geïnstalleerd. Mobiele telefoons, die ook in Afrika een belangrijk communicatiemiddel zijn, moeten op Rusinga nu nog opgeladen worden bij winkels met een generator, zoals kruideniers en telefoonwinkels. En lezen en studeren kan er alleen tussen zonsopkomst en zonsondergang. Nu er stroom in de huizen komt, kunnen kinderen ook ’s avonds bij lamplicht hun huiswerk maken. De Wageningse anti-malaria-aanpak is daardoor goed voor het terugdringen van malaria én goed voor de leefomstandigheden van de bevolking.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK