Harde ingreep in talenstudies

Nieuws | de redactie
9 april 2013 | Het Platform Talenstudies is "geschokt over de uitholling van het talenonderwijs" in Groningen. "Drie leerstoelen verdwijnen en onderwijs in het Fins, Noors, Deens en Hongaars wordt geheel afgeschaft."

Het Platform vraagt alle letteren-faculteiten in Nederland om samen de positie van de talenstudies te waarborgen. “Met het besluit om studies af te schaffen die nergens anders in het Nederlandse taalgebied te vinden zijn, laat de Rijksuniversiteit zien niet met haar wetenschappelijke verantwoordelijkheid om te kunnen gaan,” zegt Esther Crabbendam, woordvoerder van het platform.

De reorganisatieplannen slaan niet alleen in bij de opleidingen Fins, Noors, Deens en Hongaars. Zweeds, Russisch en Italiaans verliezen allen een leerstoel. “De enige hoogleraren Zweeds en Finoegrisch in Nederland worden ontslagen.”

Oproep aan universiteiten

Het platform roept het WO op “de kaalslag te stoppen. Onderling commitment van alle universiteiten is nodig om de unieke opleidingen staande te houden. De tijd dat het eigen kortetermijnbelang van elke bestuurder doorslaggevend is voor het voortbestaan van een opleiding, moet voorbij zijn. Wij denken graag mee over nieuwe mogelijkheden om onderlinge samenwerking te verbeteren.”

Het afschaffen van de opleidingen is in strijd met de recent gemaakte prestatieafspraken met het ministerie van OCW, meent het platform bovendien. “Niet alleen het onderwijsaanbod verdwijnt, maar ook de leerstoelen van verschillende specialismen, wat zorgt voor grote gaten in het Nederlandse onderzoeksveld. Ondanks eerdere afspraken, zoals het Convenant Letteren 2000+, is er geen onderling overleg tussen universiteiten over de gezamenlijke verantwoordelijkheid die universiteiten hebben voor het onderwijsaanbod in Nederland en worden gemaakte afspraken niet nagekomen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK